Utsedd till årets cykelkommun – igen

Emilia Söderholm/TT

Uppdaterad 2020-07-07 | Publicerad 2020-05-27

Uppsala, Karlstad och Finspång toppar Cykelfrämjandets listor på kommuner som satsar mest på cykling. Arkivbild.

Att förvandla politiska beslut till faktiska åtgärder belönas. I Cykelfrämjandets kommunvelometer uppmärksammas kommunerna som satsar mest på cykling.

Ett cykelnyhetsbrev, ett cykelråd och en ny snabbcykelled gör Uppsala till årets cykelfrämjarkommun – för tredje året i rad.

– Det känns hur kul som helst och det är ett kvitto på att det inte var en engångsföreteelse första gången. Vi visar att vi jobbar långsiktig och strukturerat, säger Daniel Fritz, trafikplanerare i Uppsala kommun.

Cykelfrämjandet delar varje år ut poäng inom tre områden till kommuner som väljer att delta. Områdena som bedöms är infrastruktur, information och marknadsföring, samt organisation. Emilia Sternberg, projektledare på Cykelfrämjandet, vill att kommunvelometern ska fungera som ett verktyg för kommunerna.

– Det kan vara en push i att förbättra sitt cykelfrämjande arbete. För om fler ska vilja och kunna cykla mer i vardagen så behöver cykelinfrastrukturen vara attraktiv och smidig. Då behöver kommunerna investera i det, säger hon.

Dialog är viktigt

2015 tog politikerna i Uppsala ett beslut om att Uppsalaborna skulle få bättre möjligheter att ta sig runt i kommunen på ett hållbart sätt. Utöver politiska beslut och ökade resurser framhäver Daniel Fritz vikten av kommunikation med invånarna.

– Vi märker att ju mer vi berättar att vi satsar på cykeltrafiken desto fler cyklar och om fler cyklar hör fler av sig om saker som borde förbättras, säger han.

En del av strategin handlar om att berätta om allt som händer inom cykelområdet. Det görs, förutom på kommunens hemsida, via nyhetsbrev, sociala medier och genom ett cykelråd där dialog sker med bland andra Cykelfrämjandet och Uppsala cykelförening.

Under året har kommunen kunnat berätta om den färdiga snabbcykelleden som går mellan Uppsala och Sävja och ett nytt parkeringshus vid centralstationen som rymmer 1 200 cyklar.

"Från ord till handling"

I kategorin stora kommuner hamnar Linköping på andraplats medan tredjeplatsen delas av Malmö och Umeå.

Cykelfrämjandets så kallade kommunvelometer utser även de bästa cykelfrämjarkommunerna bland mellanstora och mindre kommuner. Där placerar sig Karlstad respektive Finspång på förstaplats.

– Det finns en särskild vikt på investeringar och att gå från ord till handling. Man behöver tillsätta främjande av cykling i praktisk politik och det är ofta det som gör att toppkommunerna sticker ut från resten av deltagarna, säger Emilia Sternberg.

ANNONS