Virusoro isolerar diplomater i Nordkorea

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i december 2019. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA. Arkivbild.
Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i december 2019. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA. Arkivbild.

Utländska ambassadörer sitter isolerade i sina diplomatbostäder, hygienåtgärder basuneras ut från högtalare och fullständig lydnad krävs gentemot hälsovårdsmyndigheter.

Nordkoreas åtgärder för att motverka ett utbrott av det nya coronaviruset beskrivs av diplomater som "utan motstycke".

Nordkorea stängde snabbt sina gränser efter virusutbrottet i Kina, och nu kommer uppgifter om att diktaturen trappar upp åtgärderna mot ett potentiellt virusutbrott ytterligare.

Bland annat genomförs dörrknackningar med hälsokontroller, och från bilar med högtalare ges instruktioner för hur invånarna ska hantera sin hygien. Kommunistpartiet uppmanar invånare till "fullständig lydnad" gentemot hälsovårdsmyndigheters och statens instruktioner, och varnar för förödande konsekvenser av ett utbrott i landet.

"Endast ett ögonblick av försummelse kan innebära oåterkalleliga konsekvenser och vi måste upprätthålla en hög medvetenhet", heter det i ett uttalande.

Hårda restriktioner gäller också för utlänningar i landet.

Diplomater i huvudstaden Pyongyang har inte kunnat promenera runt i staden, de har inte haft tillgång till postförsändelser och inte kunnat få tag på mediciner. Situationen beskrivs som "moraliskt nedbrytande" av den ryska ambassadören Aleksandr Matsegora, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Bara ett "så unikt" land som Nordkorea kan vidta så här extraordinära åtgärder för att hantera "ett problem av nationell vikt", säger den ryske ambassadören.

I grannlandet Sydkorea har antalet smittade i det nya coronaviruset ökat kraftigt de senaste dagarna, med över 1 100 smittade personer. Pyongyang hävdar att Nordkorea fortsatt är det enda av Kinas grannländer som ännu inte haft ett enda smittofall.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE