Hårt slag mot den thailändska oppositionen

TT-AFP

Publicerad 2020-02-21

Partiet Ny framtids grundare Thanathorn Juangroongruangkit får inte ägna sig åt politik på tio år, enligt en ny dom. Arkivbild.

Det thailändska oppositionspartiet Ny framtid har upplösts och dess 16 mest framstående medlemmar får inte ägna sig åt politik de närmaste tio åren, enligt ett domstolsbeslut.

Partiet Ny framtid grundades för nästan två år sedan av miljardären Thanathorn Juangroongruangkit och blev tredje största parti i förra årets val. Sedan dess har partiledaren och partiets 76 parlamentsledamöter utmanats i flera rättsfall i det thailändska rättsväsendet.

Domstolen slår i sin dom fast att ett lån från partiledaren till partiet var olagligt. Lånesumman, som var närmare 60 miljoner kronor, var enligt domen högre än vad reglerna tillåter.

Partiet Ny framtid har riktat skarp kritik mot militärens dominans inom politiken i landet och domen är ett hårt slag mot demokratirörelsen. De flesta av partiets parlamentsledamöter kommer att få behålla sina platser i parlamentet och kan bilda ett nytt parti. Deras möjligheter att sätta stopp för premiärminister Prayuth Chan-ochas politiska agenda kommer dock att minska med anledning av att flera av partiets medlemmar inte får verka politiskt.

Domstolen har upplöst flera demokrativänliga partier sedan 2008.

Det finns farhågor om att beskedet om domen ska leda till omfattande protester i landet.

Följ ämnen i artikeln