”Terminator” döms för krigsbrott

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bosco Ntaganda (i mitten) i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) 2005. Den Internationella brottsmålsdomstolen ICC dömer honom för krigsbrott. Arkivbild.
Foto: Michael Kooren/AP/TT
Bosco Ntaganda (i mitten) i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) 2005. Den Internationella brottsmålsdomstolen ICC dömer honom för krigsbrott. Arkivbild.

NYHETER

Den förre kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda döms på 18 åtalspunkter av den Internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Åtalet gällde 13 fall av krigsbrott och fem fall av brott mot mänskligheten.

Bosco Ntaganda åtalades bland annat för mord, våldtäkt, utnyttjande av barnsoldater och sexuellt slaveri av minderåriga flickor i Kongo-Kinshasa 2002–2003, då han hade en ledande roll i kongolesiska milisgruppen UPC/FPLC i Ituriprovinsen.

Åklagarna har under rättegången framfört detaljerade uppgifter om blodiga attacker och beskrivit Ntaganda som en skoningslös ledare.

Viktig ledare

Milisgruppen dödade enligt åklagarna minst 800 människor. I en attack som Ntaganda lett dödades minst 49 tillfångatagna människor med "käppar och batonger och även knivar och macheter" på ett fält, säger en domare efter det att domen meddelades på måndagen.

Ntaganda utgjorde en viktig militär funktion i organisationen och var en av de viktigaste ledarna, enligt domarna.

"I samband med direkta order att rikta in sig på och döda civila har mister Ntaganda initierat brott enligt sina egna order", skriver de.

Den nu 45-årige Bosco Ntaganda, även kallad "Terminator", har uppgett att han var en soldat och inte en brottsling, och att smeknamnet inte är hans.

Påföljd senare

Påföljden för brotten kommer att beslutas vid ett senare tillfälle efter att rättens domare fått ta del av brottsoffers inlagor. Ntaganda kan dömas till livstidsstraff.

Fler än 60 000 människor har dödats sedan våldet bröt ut i regionen 1999, enligt Amnesty Internationals beräkningar.

Ntaganda var den förste ICC-misstänkte att överlämna sig frivilligt. Han överlämnade sig på USA:s ambassad i Rwanda 2013 efter att ha varit efterlyst i sju år, och bad att skickas till ICC i Nederländerna..

ICC upprättades 2002 som en oberoende internationell domstol för de som anklagas för världens värsta brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE