Publicerad:
Uppdaterad:

Iran pekas ut av fler länder efter oljeattack

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Craig Ruttle/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron pekar nu ut Iran som skyldigt till attackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien.

Iran låg bakom attackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien. Det säger Storbritannien, Frankrike och Tyskland i ett gemensamt uttalande.

De vill också att ett nytt kärnenergiavtal ska förhandlas fram.

"Det står klart för oss att Iran bär ansvaret för den här attacken. Det finns ingen annan förklaring".

Uttalandet kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron, den brittiske premiärministern Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter ett möte i samband med FN-toppmötet i New York.

Därmed ställer de sig bakom USA och Saudiarabien som tidigt pekade ut Iran som ansvarigt för attackerna den 14 september mot anläggningarna i Abqaiq och Khurais.

Teheran har nekat till all inblandning medan de allierade Huthirebellerna i Jemen, som ligger i krig med Saudiarabien, sagt sig ligga bakom angreppen.

Försiktig Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare dragit sig för att ställa någon part till svars för attackerna.

– Man måste vara mycket försiktig när det gäller att peka ut den ansvariga. Det finns en rad ledtrådar, men denna attack är en ny militär händelse som förändrar regionens ekosystem, sade Macron på måndagen i en intervju med tidningen Le Monde.

Han har hoppats att kunna rädda kärnenergiavtalet med Iran, som riskerar att braka samman. USA:s president Donald Trump beslutade i fjol att överge det och att återinföra sanktioner mot landet. Iran har svarat genom att göra avsteg från sina åtaganden i avtalet.

De övriga parterna i avtalet – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – har fortsatt ställt sig bakom överenskommelsen från 2015.

Vill ha nytt avtal

Den europeiska trojkan vill nu se ett nytt avtal med Iran, ett avtal som går utöver det befintliga kärnenergiavtalet.

"Tiden har kommit för Iran att acceptera ett långsiktigt förhandlingsramverk för sitt kärnenergiprogram, likväl som för regionala säkerhetsfrågor som innefattar Irans robotprogram", skriver Macron, Johnson och Merkel i uttalandet på söndagen.

PODD: Det handlar konflikten mellan USA och Iran om

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om konflikten mellan USA och Iran – och om vad som kan hända nu.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
Publicerad: