Två döms för mord för dödsskjutning vid Kupolen

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-06-10

Dödsskjutningen i Borlänge i juli 2019 var ett mord, och inte ett dråp. Det slår Svea hovrätt fast i domen den 10 juni. Arkivbild.

Svea hovrätt skärper straffen mot de personer som var inblandade i en dödsskjutning i Borlänge förra sommaren. Nu döms två av dem för mord, istället för dråp.

I juli 2019 sköts en man till döds utanför köpcentret Kupolen i Borlänge i samband med en uppgörelse där fyra personer var inblandade.

Åklagaren åtalade tre personer för mordet. I mars dömde Falu tingsrätt tre personer: en man, skytten, för dråp, en man, som överräckt och laddat vapnet till skytten, för dråp och grovt vapenbrott och en kvinna, som verkat för att uppgörelsen skulle genomföras, för medhjälp till dråp.

Nödvärnsfrågan avgörande

Tingsrättens beslut överklagades av både de åtalade, som hävdat att gärningen skett i nödvärn sedan offret först knivskurit skytten, och av åklagaren.

Nu har Svea hovrätt kommit fram till att det rör sig om ett mord och skärper straffen.

– Hovrätten har i stora delar gått på min linje i att de funnit gärningen som mord istället för dråp. De har även delat min uppfattning om att det inte förelegat någon rätt till nödvärn på grund av att det varit en duell-liknande situation. Jag tycker att de har gjort en korrekt bedömning, säger åklagaren Helena Falkerby.

Längre fängelsestraff

Skytten döms till 14 års fängelse, istället för nio år som tidigare, medan mannen som överräckte vapnet till honom får 10 års fängelse för medhjälp till mord, istället för de nio åren han tilldömdes av tingsrätten för dråp. Kvinnan döms för medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grov misshandel, och får därmed ett kortare fängelsestraff om fem år istället för sju år som tingsrätten dömde.

Alla tre döms även för grovt vapenbrott och ska utöver fängelsestraffet betala skadestånd till offrets anhöriga.

Enligt Falu tingsrätt, som dömde målet i mars i år, är en obetald skuld på 2900 kronor en av orsakerna bakom tvisten som ledde till dödsskjutningen.

Följ ämnen i artikeln