EU-valet: Alla datum att hålla koll på

Allt du behöver veta om EU-valet 26 maj

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2019-04-03

Söndagen den 26 maj är det dags för EU-val i Sverige.
Aftonbladet guidar dig genom valet och datumen du bör ha koll på.

När hålls EU-valet?

I Sverige öppnar vallokalerna klockan 08.00 söndagen den 26 maj och hålls öppna till klockan 21.00. Redan på kvällen räknar Valmyndigheten med att ha ett preliminärt valresultat. Mellan den 23 och 26 maj hålls val till Europaparlamentet i alla EU:s 28 medlemsländer.

 

Så här röstar man

Minst en månad före valet ska du få ett röstkort i brevlådan. På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska besöka på valdagen. Kan du inte rösta på valdagen börjar förtidsröstningen den 8 maj. Varje kommun måste ha minst en lokal där man kan förtidsrösta. Om ditt röstkort försvinner kan ett nytt skrivas ut av röstmottagarna där du kan förtidsrösta.

 

Vilka får rösta?

Alla Sveriges medborgare över 18 år som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet. Bor du i Sverige men är medborgare i ett annat EU-land kan du också rösta i de vanliga vallokalerna om du är anmäld till den svenska röstlängden. Om du inte är anmäld till röstlängden finns det stor chans att du kan rösta på hemlandets ambassad.

 

Därför röstar man till EU-parlamentet

Vart femte år hålls val i alla EU:s medlemsländer för vilka representanter de ska skicka till parlamentet. För tillfället består parlamentet av 751 ledamöter från de 28 länderna. Sverige har i dag 20 ledamöter men när Storbritannien lämnar EU får Sverige en plats till i parlamentet. Valet hålls för att rösta fram vilka ledamöter som ska vara med och besluta om lagar och regler inom EU.

I Sverige tillämpas en 4-procentspärr i EU-valet. Det betyder att ett parti måste få minst fyra procent av rösterna för att få delta i fördelningen av de 20 svenska mandaten.

Du kan välja att personrösta på en kandidat från partiet. Men du kan även rösta bara på ett parti eller rösta blankt.

I maj är det dags att rösta i EU-valet.

Toppkandidaterna från Sverige

Alla Sveriges riksdagspartier ställer upp i EU-valet. Det gör även Feministiskt initiativ, som är det enda parti som inte sitter i riksdagen som i dag har en ledamot i parlamentet. Totalt ställer 73 partier från Sverige upp i EU-valet. Dessa finns listade på Valmyndighetens hemsida.

De här kandidaterna toppar sina partiers listor:

  • Vänsterpartiet: Malin Björk
  • Socialdemokraterna: Heléne Fritzon
  • Miljöpartiet: Alice Bah Kuhnke
  • Kristdemokraterna: Sara Skyttedal
  • Centerpartiet: Fredrick Federley
  • Liberalerna: Karin Karlsbo
  • Moderaterna: Tomas Tobé
  • Sverigedemokraterna: Peter Lundgren
  • Feministiskt initiativ: Soraya Post
  • Partiet Vändpunkt: Kitty Ehn
  • Piratpartiet: Mattias Bjärnemalm

 

Viktiga datum att hålla koll på:

11 april: Då kan du börja poströsta från utlandet.
26 april: Fastställs röstlängden. Vilka som har rösträtt bestäms utifrån skatteverkets folkbokföringsregister.
2 maj: Förtidsröstningen på utlandsmyndigheter börjar. Dock kan röstmottagningar börja vid olika tidpunkter och hålla öppet olika länge. Du kan också börja budrösta.
8 maj: Nu öppnar lokalerna för förtidsröstning i Sverige. Glöm inte att ta med röstkort och id-handlingar. Röstning via bud kan också lämnas i förtidsröstningslokalerna.
23–26 maj: Då hålls val i alla länder som är med i EU.
26 maj: EU-val i Sverige. Vallokalerna hålls öppna klockan 08–21. När lokalerna stänger börjar rösträkningen. Ett preliminärt valresultat lämnas på kvällen.
27 maj: Länsstyrelsen påbörjar räkningen för det slutgiltiga valresultatet.
27 maj: Nyvalda ledamöter påbörjar arbetet med att bilda politiska grupper i EU-parlamentet.
En vecka efter EU-valet: Då brukar Valmyndigheten kunna fastställa det definitiva valresultat. Då utses ledamöter och ersättare.
2 juli: Det nyvalda Europaparlamentets mandatperiod börjar den 2 juli med ett sammanträde i Strasbourg, Frankrike.

LENA MELLIN GUIDAR DIG INFÖR EU-VALET: