Storbrand på Polarbröd – varning för gasutsläpp

Uppdaterad 2020-08-24 | Publicerad 2020-08-23

En brand i Polarbröds bageri rasar utom kontroll sedan före midnatt.

Elden spreds från en brödklump och det brinner med öppna lågor.

– Bageriet är förlorat, säger Daniel Granberg vid räddningstjänsten.

Ett VMA har skickats ut med varning för gasutsläpp av ammoniak.

Branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn i Norrbotten bröt ut vid 22.30-tiden på söndagskvällen.

Bilder från platsen visar kraftig rökutveckling och öppna lågor.

– Vi är där med 25 brandmän från fyra stationer. Det är en omfattande brand i en väldigt stor sammanhållen byggnad. Någon form av transportband har börjat brinna. Bageriet är förlorat som det ser ut just nu, säger Daniel Granberg, räddningschef i beredskap.

Släckningsarbetet beskrivs som mycket komplicerat.

– Vi kan inte rökdyka eller vara uppe på taket på grund av rasrisken. Vi kan bara jobba från höjdfordon och angränsande brandceller i byggnaden, säger Daniel Granberg.

Byggnaden totalförstörd

Vid 05-tiden konstaterade räddningstjänsten att byggnaden var utom räddning.

– Huvudfabriken kommer inte gå att rädda. Vi har backat undan och försöker nu förhindra spridningen till angränsande byggnader, säger ledningsbefälet Peter Granberg.

Strax efter klockan 03 gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut där de boende i Älvsbyn uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation då det finns risk för utsläpp av ammoniak.

Avspärrat område

– Branden hotar att sprida sig till byggnadens kylanläggning, som är sammanbygd med övriga anläggningen, där det finns ammoniaktankar. Det är stora mängder, flera ton. Ammoniak är en giftig gas och alla som bor i vindriktningen i samhället har fått VMA på sms, säger Daniel Granberg.

Vid 05-tiden hade beslut om ett riskområde om 1 000 meter kring branden fattats och boende inom två kilometer uppmanades att hålla sig inomhus.

Angränsande väg- och tågtrafik är just nu helt stoppad.

Samtliga skolor och fritidsverksamheter i Älvsbyns centralort är stänga under måndagen, uppger kommunen.

Larmet inkom strax efter klockan halv elva på kvällen.

Spreds via brödklump

En anställd uppger för lokaltidningen NSD att branden började på en så kallad svalbana – en sorts transportband – efter att en brödklump tagit eld i ugnen.

– Den följde ju med upp på svalbanorna, och de är gjorda av plast, så det tog ju eld direkt. Vi försökte släcka för hand men det gick ju inte, till slut gick det inte att vara kvar där så då var det bara gå ut och vänta på räddningstjänsten, säger den anställde till tidningen.

Helena Rönnmark, kommunikationsdirektör för Polarbröd, säger att ledningsgruppen har sammankallts under natten för att utvärdera situationen.

– Det är en brand i bageriet. All personal är ute och ingen är skadad. Jag vet just nu inte hur omfattande skadorna är, men det här är vårt största bageri och hjärtat i verksamheten.

”Stor tragedi”

Polarbröd är Älvsbyns största privata arbetsgivare med 270 anställda i treskift och produktion dygnet runt.

– Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada. Vi samarbetar med räddningstjänsten för att hantera den här mycket svåra situationen, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

Företaget har nyligen investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje som skulle ha invigts på måndagen.

– Vi hade en stor festdag framför oss men den ändrades i ett slag, säger Helena Rönnmark till NSD.

Polarbröd har ytterligare en fabrik i Bredbyn i Örnsköldsviks kommun.

Uppmanas att inte spola vatten

På grund av branden på Polarbröd i Älvsbyn kan missfärgat vatten i vattenkranar i centralorten förekomma på grund av släckningsarbetet, skriver kommunen på sin hemsida

Vattnet kan vara grumligt/missfärgat.

“Undvik om ni kan att spola vatten för räddningstjänsten behöver allt vatten i nuläget. Så observera att INTE spola vatten om det inte är absolut nödvändigt, detta gäller även om vattnet är missfärgat.”

Något förhöjd järnhalt och viss bismak kan förekomma men det ska ej vara hälsofarligt att använda, skriver kommunen och uppmanar att invånarna vid osäkerhet ska koka vattnet.

ANNONS