Kalifornien

Nationalparken står i lågor: ”Hoppa ner i vattnet”

Av: 

Linus Lindgren

Nora Fernstedt

NYHETER

Ett område på 14 500 hektar står just nu i lågor i en nationalpark i norra Kalifornien.

Ett lokalt nödläge är utlyst och under söndagsnatten fick över 200 personer räddas med helikopter.

– De som är fast måste söka skydd i området, även om det betyder att hoppa ner i vattnet, säger parkens talesperson till lokala medier.

En stor skogsbrand rasar vid Mammoth pool reservoir i Sierra nationalpark, öster om San Francisco, Kalifornien. Lokala myndigheter har utlyst ett lokalt nödläge och uppmanar människor att fly från området.

Men för många kan det redan vara försent att evakuera. Vägarna in och ut ur området Mammoth Pool Reservoir går nämligen inte längre att använda på grund av den rasande skogsbranden.

Helikopter under släckningsarbetet i Kalifornien.
Det är just nu flera stora bränder i Kalifornien, varav en har gjort att campare blivit fast i en nationalpark.

”Hoppa ner i vattnet”

Enligt den lokala polismyndigheten hade omkring 150 personer omringats av branden på lördagen.

David Tune, talesperson för nationalparken, säger till den lokala tv-kanalen The Fresno Bee att det kan röra sig om över 1 000 människor som är fast vid Mammoth pool reservoir.

– Det finns en direkt fara för människors liv. De som är fast måste söka skydd i området, även om det betyder att hoppa ner i vattnet, säger han.

Han menar att myndigheternas fokus just nu ligger på att se till att människor är säkra och att få dem evakuerade från området.

Räddades med helikopter

Under söndagsnatten sattes så kallades Blackhawk-helikoptrar in för att rädda personer som stängts in i området. Minst 224 personer evakuerades, enligt CNN.

Ett tjugotal personer fick föras till sjukhus, med bland annat benbrott och brännskador. Två av de evakuerade ska ha allvarliga skador och tio av dem ska ha lindriga skador.

På söndagsmorgonen lokal tid menade polisen att alla ska ha evakuerats från nationalparken. Men planerar att fortsätta söka efter personer som kan ha försökt söka skydd på egen hand i vildmarken.

Samhälle evakueras

Skogsbranden som startade under fredagen ska just nu vara drygt 14 500 hektar stor och hota hela samhällen i området, enligt The Fresno Bee. 450 brandmän kämpar med att få kontroll på lågorna.

Som en följd av den stora branden i har polisen valt att be de boende i ett tiotal samhällen i de närliggande kommunerna att evakuera från sina hem.

23 stora bränder

Branden i Sierra nationalpark är en av många bränder i Kalifornien just nu. Orsaken bakom bränderna misstänks vara den pågående värmeböljan i delstaten där de slås värmerekord på många håll med temperaturer på nästan 50 grader.

Totalt kämpar 14 800 brandmän med 23 stora bränder i delstaten. Totalt ska omkring 600 000 hektar står i lågor i delstaten just nu, enligt LA Times.

Den nationella vädermyndigheten i USA har utfärdat en varning för den extrema hettan i Kalifornien och nu uppmanar tiotusentals att stanna hemma.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Brandflyg ovanför branden i Yucaipa, Kalifornien.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kalifornien

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalifornien

Klimat & miljö

Skogsbränder

USA

Bränder