Drönare ska hjälpa Malmöpolisen att bekämpa brott

Uppdaterad 2019-10-18 | Publicerad 2019-10-17

Om du hör något i luften som surrar i Malmö kan det vara polisens drönare. Den syntes senast inför matchen MFF–IFK Göteborg 6 oktober. I eftermiddag startar den flygande övervakningen på Nydala, Hermodsdal och Lindängen.

På torsdagen startade polisens nya flygande kamerabevakning över utvalda bostadsområden och stadsdelar i Malmö.

Målet är att stoppa både brott och kriminella och få fler bildbevis.

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen lokalpolisområde Malmö söder, i ett pressmeddelande.

Att Malmöpolisen använder sig av drönare i brottsbekämpningen är ingen ny företeelse. I det allsvenska mötet mellan MFF och IFK Göteborg den 6 oktober användes drönare i brottsförebyggande syfte under hela kortegevägen fram till området kring Stadion.

Nu tar man nästa steg.

På torsdag eftermiddag 17 oktober inleds nämligen flygande kamerabevakning i form av drönare på Nydala, Hermodsdal och Lindängen.

Beslutet att börja använda drönare i området förklaras med att man både vill förebygga avbrott och avbryta pågående kriminalitet.

Kan användas i rättegång

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och där med också komma snabbare till aktuell plats, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen lokalpolisområde Malmö söder, i ett pressmeddelande.

Polis har i dag rätt rätt att utföra kamerabevakning utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet. Däremot får man bara filma på allmänna platser, inte in i bostäder.

Materialet som samlas in från drönarna kan komma att användas i kommande utredningsarbete.

– Det innebär att materialet kan användas som bevismaterial i en rättegång, vilket ibland kan vara avgörande för att få en fällande dom om det tillexempel saknas vittnen, säger Dontsios.

Utgör ett komplement

De områden som nu får drönarövervakning har alla drabbats av grov kriminalitet inklusive mord. På såväl Nydala som Lindängen inträffade dödsskjutningar sommaren 2018. En 24-åring sköts ihjäl på Lindängen den 21 juni och en jämngammal man sköts ihjäl på Nydala den 3 juli.

Hermodsdal har varit utsatt för såväl skottlossning med automatvapen och sprängdåd.

Drönarna kommer inte att ersätta den fysiska närvaron utan vara ett komplement och ytterligare verktyg för polis som arbetar i de berörda områdena.

Bevakningen med drönare kommer den första dagen att pågå mellan klockan 13 och klockan 23.

Nydala, Hermodsdal och Lindängen blir första målet för Malmöpolisens övervakning med drönare.