Krocksuccé – Nasa fick asteroiden ur kurs

Publicerad 2022-10-11

Rymdfarkosten Dart rammade en asteroid i slutet av september.

Nu konstaterar Nasa att den lyckades med sitt uppdrag – att få asteroiden ur sin omloppsbana.

– Vi visade världen att Nasa är en seriös försvarare av denna planet, säger Nasachefen Bill Nelson.

Asteroidmånen Dimorphos är 160 meter i diameter, rör sig runt vår sol vart 2,1 år och utgör inget hot mot vår planet.

Den 27 september befann den sig över en miljon mil från jorden när den träffades av Nasas rymdsond Dart (Double asteroid redirection test).

Krocken gjorde att Dimorphos trycktes in i en mindre och snabbare omloppsbana kring sin storebror Didymos.

Här slår Dart ner på asteroiden Dimorphos. Till vänster vyn från en framåtriktad kamera monterad på Dart, uppe till höger Hubble Space Telescopes bild på krocken, nere till höger James Webb Space Telescopes bild på detsamma.

– Dart förkortade omloppsbanan på 11 timmar och 55 minuter till 11 timmar och 23 minuter. Att snabba upp omloppstiden med 32 minuter överträffade Nasas egna förväntningar på 10 minuter, säger Bill Nelson.

Det Nasa-ledda experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden.

Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, omkring 3,7 miljarder kronor.

Plymer av ejecta strömmar ut från asteroiden Dimorphos-efter att den träffats av Dart. Varje rektangel i bilden har olika kontrastnivåer för att bättre visa materialströmmarnas struktur. Genom att studera dessa  kommer man att kunna lära sig mer om asteroiden och nedslagsprocessen, uppger Nasa.

Följ ämnen i artikeln