Kaos på akuten: ”Orolig att någon ska dö”

Publicerad 2023-01-02

50 sjuka patienter blev utan vård på Danderyds överfulla akutmottagning i mellandagarna.

Nu slår personalen larm om den extrema situationen.

– Jag är orolig att någon ska dö, säger en läkare på sjukhuset.

I mellandagarna uppstod kaos på Danderyds akutmottagning i Stockholm.

50 av de 116 patienterna var i behov av vårdplats, men på grund av överbeläggning blev de kvar på sina britsar, säger en läkare på sjukhuset.

– Det finns inte tillräckligt med personal på akuten för att ta hand om dem. Man märker inte om de blir försämrade och det är ingen som kan titta till dem och göra kontroller. Folk ramlar och slår sig, ligger i sin egen avföring och får inte sina mediciner.

Personalen är oroade över vad den ansträngda vårdsituationen kan leda till.

– Det är farligt hur ser ut på akuten, det är väldigt patientosäkert. Om man drar det till sin spets kan det bli så att någon dör inne på något rum och att vi inte märker det. Det har hänt tidigare på det här sjukhuset.

”Slits ut och slutar”

21 december försattes Danderyds Sjukhus i stabsläge på grund av det ökade antalet covidpatienter. I början på januari är sjukhuset fortfarande kvar i stabsläge och läget är ansträngt.

I mellandagarna berättade en läkare om personal som slits ut och slutar.

– Det är ingen som vill jobba på akuten. Jag kan jobba hårt, men jag vill inte att mina patienter ska få vårdskador eller dö. Det måste vara patientsäkert, säger en läkare och fortsätter:

– Det här är inget som bara händer vid jul och nyår. Det kan se ut så här på hösten och sommaren också. I somras sa någon ansvarig att det kunde förklaras med att det var många med covid, men det är inte det vi ser. Det handlar om att det inte finns tillräckligt med vårdplatser.

Skyltar vid Danderyds sjukhus.

Vd:n: Väldigt ansträngt

Christophe Pedroletti, vd.

Danderyds sjukhus vd Christophe Pedroletti är bekymrad över situationen, men säger att man nu har kunnat öppna fler vårdplatser på sjukhuset.

På måndagsförmiddagen är det nio patienter som väntar på vårdplats. Totalt vårdas 85 patienter inom slutenvården och 16 på geriatriken.

– Vi samverkar väldigt tätt med övrig sjukvård i region Stockholm som också har det tufft och behöver mötas tätt med olika företrädare. När vi gör det går situationen att hantera på ett bra sätt, men det är en ansträngd situation för vår personal, säger han och fortsätter:

– Vi vet av erfarenhet att antalet patienter ökar under trettondagshelgen. Vi förbereder oss för det och öppnar fler vårdplatser vid behov och samarbetar med alla akutsjukhus i Region Stockholm för att ge vård till alla patienter.

Enligt den här läkaren är situationen inte unik för jul och nyår, varför har man inte tillsatt fler vårdplatser?

– Den är exceptionellt nu. Man har en influensatopp som går brant uppåt och en covidtopp samtidigt. Jag förstår vad den här läkaren ger uttryck för, vi har jobbat väldigt intensivt med att få fler vårdplatser och att få ett snabbare omhändertagande inne på sjukhuset. Vi behöver fortsätta öppna fler vårdplatser och samverka i hela regionen.