Guvernören: Flera av kropparna i Izium bär spår av våldsam död

Uppdaterad 2022-09-17 | Publicerad 2022-09-16

En massgrav med hundratals kroppar hittades under torsdagen i skogen utanför staden Izium i Charkivregionen.

Enligt regionens guvernör bär 99 procent av de hittills uppgrävda kropparna spår av en ”våldsam död”.

”Ryssland har i Izium upprepat vad de gjorde i Butja”, skriver Zelenskyj på Telegram.

Följ ämnen
Ukraina

Under gårdagen hittades, enligt initiala uppgifter, över 440 kroppar i en massgrav utanför Izium i östra Ukraina.

Massgraven upptäcktes efter att ukrainska styrkor återtog stora delar av Charkivregionen. Staden Izium är en av de bosättningar som den ukrainska militären har återerövrat i regionen.

På fredagskvällen meddelade Charkivs guvernör Oleg Synegubov att 99 procent av de hittills uppgrävda kropparna ”bär spår av våldsam död”. Det skriver han på sociala medier.

– Enligt vår information visar de alla tecken på en våldsam död, säger guvernören Oleg Synegubov skriver Guardian.

Under fredagen började kropparna grävas fram ur massgraven som hittades i en skog utanför Izium. Lokala myndigheter har försökt identifiera personerna genom att undersöka kropparnas sönderfallna kläder. Majoriteterna av kropparna har dock inte identifierats ännu.

Över 400 personer har hittats i massgraven i Izium.

Hittades med rep runt halsen

Enligt Charkivregionens chefåklagare Oleksandr Filchakov ska några av de döda kropparna ha hittats med bakbundna händer och rep runt halsen, rapporterar AP.

Enligt AP:s reporter på plats är gravarna markerade med enkla träkors, flera av dem var numrerade. Majoriteten av de begravda tros vara civila, enligt en ukrainsk tjänsteman.

Majoriteten av de begravda ska vara civila.

FN kommer att utreda fallet

Det är i dagsläget inte känt hur personerna som hittats i massgraven har dött.

Enligt ukrainska utredare har några skjutits till döds medan andra dödats av artillerield, minor eller luftangrepp.

FN:s organ för mänskliga rättigheter har meddelat att de kommer utreda dödsfallen och kommer att skicka observatörer till Ukraina med anledning av de upptäckta gravplatserna.

Zelenskyj: Barn bland de döda

Under fredagen kommenterade president Volodymyr Zelenskyj uppgifterna om att flera av kropparna visar tecken på tortyr. På Telegram skriver presidenten att några av de som hittats i massgraven ska vara barn.

”Ryssland har i Izium upprepat vad de gjorde i Butja”, skrev han i ett annat uttalande på fredagskvällen.

I en intervju med Reuters anklagar Zelenskyj Ryssland för tortyr och krigsförbrytelser. Vidare säger han att det är många ukrainare som har begravts på flera platser i nordöstra Ukraina och att flera av dem har torterats.

– I dagsläget är det 450 personer som hittats begravda. Men det finns andra separata platser där människor begravts. Torterade människor. Hela familjer i vissa områden, säger Zelenskyj.

Exakta antalet dödade inte fastställt

Under fredagskvällen uppgav ukrainska myndigheter att över 1000 personer har torterats och dödats i ryskockuperade områden i Charkiv, rapporterar Sky News.

Ukrainas människorättskommissionär Dmytro Lubinets säger att landets myndigheter under kommande dagar ska offentliggöra det exakta antalet kroppar som hittats i Izium.

EU: ”Vi fördömer dessa grymheter”

EU:s utrikeschef Josep Borrell har kommenterar upptäckten av massgraven i ett pressmeddelande.

”Europeiska unionen är djupt chockad över de massgravar där över 440 kroppar har upptäckts av ukrainska myndigheter i Izium. Vi fördömer denna grymhet å det grövsta”, står det i uttalandet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Ryssland beter sig ”fruktansvärt” och att de troligen gjort sig skyldiga till krigsbrott, skriver TT.