Flera svenskar i ökända fängelset i Iran – Linde: ”Jobbat hela natten”

Regeringen fördömer våldet mot demonstranterna

Publicerad 2022-10-16

Den avgående regeringen ser allvarligt på läget vid det ökända Evinfängelset i Iran.

På lördagen utbröt en brand på fängelset där flera svenskar sitter frihetsberövade, däribland dödsdömde KI-professorn Ahmedreza Djalali.

– I går jobbade vi från UD och svenska ambassaden under hela natten för att försöka få klargöranden, säger avgående utrikesminister Ann Linde.

Sveriges avgående utrikesminister Ann Linde (S) uppger att regeringen ”med kraft” fördömer våldet mot demonstranterna i Iran.

Inifrån Iran kommer larm om att säkerhetsstyrkor använder allt brutalare våld mot demonstranterna. Över 200 personer dödats och flera av offren är barn.

– Jag har gjort en rad olika uttalanden och fördömt direkt till utrikesministern i Iran. Men nu gör vi det igen med anledning av branden i Evinfängelset, säger Ann Linde till Aftonbladet.

 

Här är extrema duon som iranska folket protesterar mot

 

Flera svenskar i fängelset

Den avgående regeringen ser allvarligt på den brand som bröt ut på det ökända Evinfängelset i Teheran på lördagen. Det har även kommit uppgifter om skottlossning och upplopp i fängelset. Enligt iranska statsmedier har fyra personer dött och 61 skadats.

Flera svenskar sitter frihetsberövade i fängelset. Däribland den dödsdömde KI-professorn Ahmedreza Djalali.

– Det är en väldigt oroande utveckling. I går jobbade vi från UD och svenska ambassaden under hela natten för att försöka få klargöranden. Det sitter tyvärr flera svenskar i det fängelset, säger Ann Linde.

UD tog snabbt kontakt med Irans ambassadör i Sverige efter att uppgifterna om situationen på fängelset blev känt.

Bilder från fängelset i Teheran sprids på social medier.

 

Tre experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

 

Flera svenskar i fängelset

Ann Linde har inte fått någon information om några svenskar har skadats efter händelserna på fängelset under lördagskvällen.

– Vi vet inte det. Men de har sagt på iranska UD att de som har dubbla medborgarskap eller utländskt medborgarskap har klarat sig. Men vi har inte fått någon bekräftelse från de här personerna eller deras advokater, förklarar hon.

Linde säger att några av svenskarna har möjlighet att kontakta UD men att de inte fått någon kontakt. UD uppger att de ser allvarligt på att alla frihetsberövade inte har getts möjlighet att snabbt kontakta anhöriga eller ambassaden.

”Vi arbetar för att de ska få det”, skriver UD i en kommentar till Aftonbladet.

Många unga dödas: ”Förfärligt”

Unga personer leder den protesrörelse som skakat Iran under en månads tid. Många av de som dödats i samband med protesterna är unga personer.

– Det är ju helt fruktansvärt. De utövar bara sina mänskliga rättigheter. Att få demonstrera, uttrycka sin vilja, att få klä sig som man vill och att få leva ett liv som de inte kan i Iran, säger Ann Linde.

– För det betalar många människor nu det högsta priset. Naturligtvis behöver detta både stoppas och man behöver ett ansvarsutkrävande.

Ann Linde

ANNONS