Advokaten om Lööf-bevisning: ”Plockat russinen ur kakan”

Publicerad 2022-11-08

VISBY. I dag möttes Theodor Engström och Annie Lööf i rätten.

Engström utbrast ”Oh my fucking god”, irriterad över att åklagaren djupdök i hans webbhistorik kring Annie Lööf.

– Han tycker inte att de sökningar han gjort på henne tidigare har något samband med det som han är misstänkt för nu, säger advokat Staffan Fredriksson.

Gotlands tingsrätt är liten, otidsenlig och lokalerna måste bytas ut. Det sa lagmannen Per Sundberg till Hela Gotland så sent som i februari.

Men när alla tagit sig igenom den provisoriska larmbågen så inleddes terrormålet mot Theodor Engström, 33.

Placerade mittemot varandra satt Theodor Engström och Annie Lööf, med ett avstånd på ett tiotal meter.

Theodor Engström, iklädd gröna häkteskläder, var omgiven av advokat och häktespersonal. Annie Lööf, svartklädd och samlad, omgavs av målsägandebiträde och livvakt.

Isande mötet i Almedalen

Kammaråklagare Henrik Olin visade upp en 25 minuter exposé av övervakningsfilm på Theodor Engström, som fångats upp mellan 21 juni och 6 juli.

Den började med att Theodor Engström hämtar ut ett stort paket, innehållandes knivar och svärd, som han beställt hem till sin lokala spelbutik.

Theodor Engström i samband med huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby.

På plats i Almedalen visar Coops övervakningsfilm hur Theodor Engström, enligt åklagaren, hade svärd med sig i ryggsäcken även när han var och handlade.

Mot slutet av filmen möts Theodor Engström och Ing-Marie Wieselgren på en trottoar.

Theodor Engström hajar till, vänder sig om, och följer efter den 64-åriga psykiatrisamordnaren.

En kvart senare har han fullbordat sitt dåd, genom att hugga Ing-Marie Wieselgren till döds.

Kronje Samuelsson, som företräder hennes familj, var nöjd med rättegångsdagen och att Theodor Engström godtar skadeståndsanspråken.

Ing-Marie Wieselgren dödades i attacken i Visby under Almedalsveckan.

Familjen kommer inte att höras under rättegången, och de har valt att hålla en låg profil i media efter det inträffade.

– Man har ju förlorat en nära vän, en familjemedlem, en mamma. Man kanske inte vill att all uppmärksamhet ska handla om det, men man vill i vart fall inte att det ska glömmas bort. Att det faktiskt är en person som har avlidit i allt det här, säger målsägarbiträdet.

Annie Lööf (C) under en paus i huvudförhandlingen i mål om terroristbrott i Visby.

Reaktionen: ”Oh my fucking god”

Åklagaren gick grundligt igenom en rapport från Säkerhetspolisen med rubriken ”Theodor Engströms intresse för Annie Lööf”.

På ett USB-minne hade Theodor Engström sparat bilder på när Annie Lööf befann sig i Almedalen åren 2014, 2017 och 2018.

Annie Lööf förekommer i ett dokument från 2014, med titeln ”måltavlor”, och Centerledaren beskrivs där i hatiska ordalag.

När åklagaren gick igenom sökningar på Annie Lööf under 2016, utbrast Theodor Engström irriterat och halvt skrattandes:

– Oh my fucking god!

Theodor Engström, som i övrigt satt stilla och följde händelseförloppet, oftast med blicken nedåtvänd, lugnade sig efter en tillsägelse från lagmannen.

Efteråt kommenterar Engströms advokat till Aftonbladet:

– Jag tror han blir irriterad, för han tycker själv inte att de sökningar han gjort på henne tidigare har något samband med det som han är misstänkt för nu, vad gäller förberedelse av terroristbrott mot henne, säger Staffan Fredriksson.

Centerledaren Annie Lööf med sitt målsägarbiträde vid rättegången mot Theodor Engström som åtalats för terrorbrott under Almedalsveckan 2022. Teckning: Johan Hallnäs

Advokaten: ”Plocka russin ur kakan”

Advokaten var inne på ett liknande spår då han redogjorde för försvarets inställning. Advokaten inledde sitt anförande med att djupt beklaga det tragiska och oåterkallerliga som skett, att Ing-Marie Wieselgren mördats, och beklagade även vad Annie Lööf utsatts för.

Fredriksson berömde också åklagaren för hans presentation.

Samtidigt tonade han ner värdet av Theodor Engströms bilder och sökningar på Annie Lööf.

– Mycket av de här sökningarna och nedladdningarna säger åklagaren är ”ett axplock”. Jag skulle nog vilja hävda att det handlar om att plocka russinen ur kakan, att det handlar om att plocka ett antal russin ur en väldigt stor kaka. Det här är ju ett mastodontmaterial som sträcker sig långt tillbaka i tid, ända till 2012, sa Staffan Fredriksson under rättegången.

Den åtalades försvarsadvokat Staffan Fredriksson

I ett dokument som lämnades in till tingsrätten medger Engström att han, med uppsåt att utföra terroristbrott, transporterat vapen till Gotland och sammanställt vissa uppgifter om Annie Lööfs förehavanden under Almedalsveckan.

Men:

”Dock var faran för brottets fullbordan ringa”, menar försvaret.

Målsägandebiträdet: ”Varit fixerad vid henne”

Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Annie Lööfs målsägandebiträde, håller inte med.

– Vi delar åklagarens uppfattning att det inte varit ringa.

Målsägandebiträdet säger att det var omskakande för Annie Lööf att vara på plats och sitta i samma sal som Theodor Engström. Samt att få se alla bilder och sökningar.

– Hon upplever det också som omskakande att han varit så fixerad vid henne under så lång tid, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

I morgon förmiddag kommer Annie Lööf att höras.

På eftermiddagen är det Theodor Engströms tur.

– Det som Theodor Engström kommer att säga, ska då lyssnas på i ljuset av hans psykiska sjukdom, menar advokaten Staffan Fredriksson.