Lisbeth Palme brann för barnens rättigheter

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-18

Lisbeth Palme har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 87 år gammal.

Hon brann för barnens rättigheter och hade ett starkt socialt patos – ändå har hennes livsgärning ofta överskuggats av hennes makes.

Paret var gifta i 30 år innan Olof Palme mördades.

Lisbeth Palme föddes 14 mars 1931 i Stockholm, som Anna Lisbeth Christina Beck Friis.

Hon var bara 20 år när hon träffade fyra år äldre Olof Palme, då var han i början på en lång politisk karriär och ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Hon stod vid hans sida under hans tio år som statsminister, något som periodvis var en kämpig uppgift. Paret hade varit gifta i 30 år då Olof Palme mördades på Sveavägen i februari 1986.

– Det är klart att det var påfrestande. Han var väldigt dynamisk i hela sin person och kunde koppla av väldigt snabbt och vara en tillgång för familjen. Men det blev väldigt lite tid för det, sa Lisbeth Palme i en intervju med SR 2011.

2010 gjorde filmaren Jonas Sima en dokumentär om Lisbeth Palmes yrkesliv och sociala engagemang. Det var ett porträtt över hennes inverkan på de politiska reformerna under 70-talet.

– Jag ville höra hennes egen berättelse om yrkeskarriären och sitt arbete som barnpsykolog inom barnomsorgen i Stockholm och hur hennes starka sociala engagemang fick resonans hos Olof Palme i praktisk politik, sa Jonas Sima då.

Lisbeth Palme var utbildad psykolog och arbetade som barnpsykolog inom barnomsorgen i Stockholm i 35 år. Något hon fortsatte med efter Olof Palmes död. Hon satt med i svenska Unicef-kommittén 1987 till 1991 och var ordförande mellan 1990 och 1991 och engagerade sig där för att FN:s barnkonvention antogs 1989.

”Hade stor betydelse för världens barn”

Hennes starka sociala engagemang är också det många av vännerna nu minns när de talar om hennes livsgärning.

– Hon har alltid utstrålat ett stort socialt engagemang. Det är en person som jag känner stark respekt inför, säger förre statsministern Göran Persson till Aftonbladet.

”Lisbeth Palme var en människa med stor betydelse för världens barn. Vi är många i barnrättsrörelsen som mött Palme och hennes engagemang vid möten, seminarier och i en gemensam kamp för barns rättigheter. Hon representerade länge en av våra viktigaste partners, Unicef, och hon var känd för sitt omfattande och gedigna arbete för barns rättigheter”, skriver Rädda Barnens ordförande Lise Bergh i en kommentar till TT.

Följ ämnen i artikeln