Skola stoppar elever från att klimatstrejka

Uppdaterad 2019-03-15 | Publicerad 2019-03-08

På fredag väntas tusentals gymnasieelever i Lund att skolstrejka för klimatet. Men efter att skolledningen på Spykens gymnasium hotat med indraget studiemedel känner eleverna sig skrämda.

– De uttrycker en vilja att vi ska engagera oss men när vi gör det blir det helt plötsligt obekvämt för dem, säger Signe Erlandsson, elev på skolan och representant för elevrådet.

Fredagen den 15 mars väntas studerande ungdomar världen över skolstrejka för klimatets skull. Strejken är inspirerad av Greta Thunberg och organiseras av ungdomsrörelsen ”Fridays for Future”. Några som vill vara med på initiativet är eleverna på Spykens gymnasium i Lund, vilket Kvällsposten uppmärksammat.

Men efter att skolledningen skickat ut ett meddelande om att strejken kommer innebära ”ogiltig frånvaro” och eventuellt ”indraget studiemedel” känner sig flera elever hindrade att delta.

– Jag känner mig lurad. Jag kan förstå att man får ogiltig frånvaro men att hota på det här viset känns som hyckleri när man är en skola som profilerar sig på klimatfrågor, säger Magnus Bjerg Sturm, 17, elev på skolan till Aftonbladet.

”Många blir avskräckta”

Magnus berättar att Spykens gymnasium kännetecknas av miljömedvetna elever och lärare och att flera lärare varit positiva till strejken.

Så när meddelandet om ”Viktig information inför klimatstrejk 15 mars” skickades ut kände han sig chockad och besviken.

– Anledningen till att man går i skolan är för att bli en bildad medborgare och jag tycker att man kan bli det genom aktivism. Det är inte som att man inte lär sig något av en sittstrejk. Jag är bara 17 år, jag kan inte rösta. Att skolstrejka är ett av de medel jag kan ta till, säger han.

Han berättar att flera han pratat med som hade tänkt demonstrera den 15 mars nu tvekar. För honom är det inte själva meddelandet som är problemet, utan tonen i det.

– Det kunde ha uttryckts på ett annat vis, de kunde ha sagt att de tycker att det är roligt att vi är engagerade – men att det tyvärr kommer leda till vissa konsekvenser. Många blir avskräckta av ett meddelande som det här, säger han.

Någon som också reagerat på skolledningens agerande är eleven Signe Erlandsson, 18, som även sitter i skolans elevråd.

– Det är ju inte som att vi elever från och med nu kommer att sittstrejka varje fredag, utan det är ju bara under den här dagen som samordnats internationellt, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att hon förstår att skolledningen inte kan uppmana elever att strunta i sina lektioner men att man någonstans måste välja sida i frågan. Hon upplever dessutom att sättet ledningen uttrycker sig på ger ett sken av ”dubbelmoral”.

– De inleder meddelandet där de uttrycker en vilja att vi ska engagera oss men när vi gör det blir det helt plötsligt obekvämt för dem.

”Får de ledigt för att gå och strejka, då är det väl ingen strejk längre?” säger rektor Petra Karlsson.

Rektorn: Är ingen strejk om de får ledigt

Petra Karlsson är rektor på Spykens gymnasium. Hon säger att hon förstår elevernas situation men menar att strejker används för att uppmärksamma en fråga genom att bryta mot regler – och att det är ett val man som individ väljer att ta för frågans skull.

– I själva ordet ligger ju betydelsen av att man bryter mot något. Om vi säger att de får ledigt för att gå och strejka, då är det väl ingen strejk längre? Det är i sakens natur att en individ deltar i en aktion trots att det kostar individen något, säger Karlsson till Aftonbladet.

Karlsson menar att man som rektor måste ha en särskild ton och att hon inte menade att låta hotfull. Men hon anser att det inte skulle gå att välja sida i frågan utan att beröva eleverna på innebörden av en strejk.

– Jag vet att vi har engagerade och fantastiska elever och att de kommer att göra kloka val. Sen tycker jag att det är fint att de vill ha vårt stöd.

Både Magnus och Signe kommer att delta under fredagens klimatstrejk, trots ledningens tilltag.

– Miljöfrågan är akut. Man ska inte behöva skolstrejka för att vuxna ska få upp ögonen för det, säger Magnus.