EU godkänner klimatavtalet

Publicerad 2016-09-30

EU-länderna är överens om att skriva på fjolårets stora klimatavtal i Paris.

Dagens ja i Bryssel innebär att avtalet kan träda i kraft tidigare än väntat.

– Det skickar en enormt positiv signal till hela världen, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

USA har gjort det, Kina likaså och även Indien är på väg.

Och efter dagens extrainsatta miljöministermöte i Bryssel ansluter sig nu även EU till dem som godkänner fjolårets stora klimatuppgörelse.

"Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet", skriver Frankrikes miljöminister Ségolène Royal på twitter, sedan ministrarna enats.

Och liknande jubel kom strax därefter från flera håll.

"Äntligen! En uppgörelse! Ministerrådet är redo att ratificera Paris-avtalet", skriver Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).

"En historisk dag. EU-ministrarna ratificerar Paris-avtalet och för det närmare till att träda i kraft", konstaterar EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Optimist på förhand

Lövin var på förhand optimist och var mycket glad efter beskedet.

– Vi hade långa diskussioner under förmiddagen, det här är en stor lättnad och glädje att alla 28 medlemsländer har kunnat enas om att vi ska gå fram och ratificera Paris-avtalet. Det görs mycket tidigare än vad vi från början hade på tidtabellen, säger hon till Aftonbladet.

Klimatministern lyfter fram EU:s förmåga till handlingskraft i frågan.

– Det visar att vi står bakom att klimatavtalet är en av EU:s stora prioriteringar. Dagens beslut innebär att avtalet kan träda i kraft redan i år. Då kan det bli ett första partsmöte i Marrakech i november. Då kan både EU och Sverige, som också snabbat på vår process, sitta med vid bordet. Det skickar en enormt positiv signal till hela världen, där vi ser effekterna av klimatförändringarna, att världens ledare menar allvar med att Paris-avtalet ska göra skillnad och att vi ska ställa om till fossilfri framtid.

FN-chefen kommer

Klartecknet innebär att Paris-avtalet kan träda i kraft betydligt tidigare än planerat. Kraven är att minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen ska säga ja – vilket nu överträffas med råge.

Nu på tisdag kommer dessutom FN:s generalsekreterare att infinna sig i Strasbourg för att formellt spika EU:s ja tillsammans med EU-parlamentet.

"Med en officiell signatur samt en kort debatt och omröstning i närvaro av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppas ledamöterna ta ett historiskt steg för att driva tillbaka de världsomfattande klimatförändringarna", heter det i parlamentets pressutskick inför nästa vecka.

Möte i Marocko

Dagens ja gör dessutom att EU får sitta med vid bordet "på riktigt" vid det första partssammanträdet om Parisavtalet i Marrakech i november.

– Det är väldigt viktigt. Klimatkommissionären Cañete och (kommissionsordföranden Jean-Claude) Juncker också har verkligen lagt in en överväxel för att vi ska kunna göra det här så snart som möjligt så att det ska kunna ske innan Marrakech, säger Lövin.