Sølvi stacks av helvetesfisken

Uppdaterad 2020-07-21 | Publicerad 2012-06-08

Fjärsingen pumpade handen full med gift

Fisketuren blev smärtsam för Sølvi Strand.

44-åringen fick ett stick av fjärsingens giftiga ­taggar.

– Att föda barn är en ren glädje i jämförelse, säger hon.

I sommar kommer runt 100 norrmän att få uppleva den smärta som fisken fjärsing kan orsaka, skriver tidningen Verdens Gang.

En som redan har fått känna på pinan är Sølvi Strand. I söndags var hon ute på en fisketur i Tønsberg vid Oslofjordens västkust – och fick napp.

Nackade firren

Men efter att hon nackat fisken kände hon ett stick av smärta i vänster hand.

– Det var en brännande känsla, det kändes som att handen skulle svullna upp och det blev bara värre och värre. Att föda barn är en ren glädje i jämförelse, ­säger Sølvi till VG.

Den omedelbara smärtan följdes av huvudvärk och skakningar, först när hon fick doppa händerna i varmt vatten på sjukhuset började den värsta värken släppa.

I Norge kallas fjärsingen för ”helvetesfisken”, skriver VG. När den sticker pumpar dess fyra taggar, en på varje gällock och två på ryggfenan, ut gift.

Lurar på botten

Det är inte bara fiskare som drabbas, utan även ­badare som kan råka kliva på fisken, skriver VG. Men de flesta olyckorna inträffar när fjärsingen, som också är en matfisk, plockas ur fiskenät.

I Sverige är fjärsingen vanlig västkusten och förekommer även i södra Östersjön.

På sommaren lever den i grunt vatten – nedgrävd i sanden med bara taggarna som sticker upp.

Att förgiftas av fisken kan enligt Nationalencyklopedin vara dödligt för människor.

Stod inte ut

Sølvi Strand hade aldrig tidigare hört talas om ­fjärsingen, men har i efterhand fått höra skrönorna om olyckan de kan skapa.

– Jag har hört historier om hur fiskare förr i tiden hoppade i havet eftersom de inte kunde stå ut med smärtan. Och det kan jag förstå, säger Sølvi.