USA: Fortsatta flygangrepp mot talibaner

TT

Publicerad 2021-07-25

Hangarfartyget USS Ronald Reagan. Arkivbild.

USA kommer att fortsätta med flygangrepp mot talibanerna för att stötta de afghanska styrkorna, lovar en amerikansk toppmilitär. Under veckan har flera luftangrepp genomförts.

– USA har ökat sina flygangrepp till stöd för afghanska styrkor under de senaste dagarna, och vi är beredda att fortsätta med den här förhöjda nivån av stöd de kommande veckorna ifall talibanerna fortsätter sina attacker, sade general Kenneth McKenzie i Kabul under söndagen, enligt AFP.

Talibanerna är inte på något sätt nära en seger, även om den afghanska regeringen har tuffa dagar framför sig, tillade McKenzie.

De amerikanska angreppen har bland annat skett vid den viktiga staden Kandahar i söder. De är den första, synbara reaktionen från USA:s sida på talibanernas frammarsch samtidigt som amerikanska styrkor lämnar landet, skriver New York Times.

Enligt talibanerna bryter flygattackerna mot fjolårets överenskommelse med USA om tillbakadragande, och man utlovar ”konsekvenser”.

Omkring 22 000 familjer har tvingats lämna Kandahar den senaste månaden på grund av striderna, enligt afghanska myndigheter. Under söndagen fortsatte striderna i utkanten av staden.

USA har inte längre stridsflyg stationerat i Afghanistan. Pentagon har inte velat ge några detaljer kring veckans attacker, men stridsflygplan samt drönare har utgått från hangarfartyget Ronald Reagan eller från en bas i Persiska viken, enligt New York Times.

Till den sista augusti ska USA:s uttåg ur Afghanistan vara klart, enligt president Joe Biden.