Svenska Ewa såg när militären sköt ner misstänkta spionballongen

Uppdaterad 2023-02-06 | Publicerad 2023-02-05

Den misstänkta spionballongen gäckade USA i dagar tills den nådde havet.

Svenska biljardstjärnan Ewa Laurance stod på sin gård i Myrtle Beach och såg när den sköts ner av militärflygplan.

– Det var väldigt otäckt att se det hända precis här. Helt plötsligt kom allt så nära, rakt framför mig, säger hon.

Svenska Ewa Laurance, 58, har i veckan följt den intensiva nyhetsrapporteringen om den misstänkta spionballongen som svepte över USA. Hon bor i South Carolina och visste att ballongen var på väg mot östkusten och att den kanske skulle flyga över hennes hem.

– Många stod ute och tittade efter den och funderade vad som skulle hända. Ingen visste ju om de skulle skjuta ner den eller inte, säger hon.

Ewa är professionell biljardspelare och det var just biljarden som tog henne från Gävle till USA. 1981 vann hon EM och en biljett vidare till VM i New York.

– Jag var bara 17 år då, och sen blev jag kvar här borta, säger hon.

Såg militärflygplan cirkulera över gården

Ewa Laurance, 58.

I dag bor hon med sin man på en gård i Myrtle Beach. Under lördagen riktade hela världen sina blickar mot just Myrtle Beach då den misstänkta spionballongen närmade sig kusten.

På lördagseftermiddagen såg Ewa att en kompis hade lagt ut en bild på blå himmel och en liten vit prick – det var ballongen.

– Jag och min man gick ut på gården och när vi tittade upp såg vi den och flygplanen som cirkulerade runt runt. Det är en sak att se den på nyheterna och en sak att se den med egna ögon. Det var otroligt, säger hon.

”Stor och hög smäll”

Ewa var tvungen att gå in för ett planerat möte. När det var klart gick hon ut på gården igen. Då var ballongen fortfarande i luften och hade närmat sig havet.

Så fort den svepte över havet fick militärflygplan grönt ljus för att skjuta.

– Jag stod ute när de sköt den, och sen hördes en stor och hög smäll. Den kom lite efteråt eftersom det var så pass högt upp i luften, säger hon.

USA menar att det är en misstänkt spionballong, medan Kina hävdar att den använts för att samla in väderdata. Nu samlar amerikanska myndigheter ihop vrakdelarna i havet för vidare utredning på FBI:s laboratorium.

– Jag hade aldrig hört talas om en sådan ballong. Det känns lite otäckt att man inte vet om man blivit övervakad, samtidigt som det är oroligt i världen med hot om krig och spioneri. Det kändes så nära när jag stod på gården och tittade rakt upp på den. Men vi får se vad det visar sig vara, säger hon.

Följ ämnen i artikeln