30 laviner på en dag – flera döda och saknade

Publicerad 2023-02-04

Lavinkarta österrikiska Tyrolen.

Österrike har drabbats av 30 laviner på en enda dag och tre svenskar uppges ha varit inblandade i en av dem.

En kinesisk turist dog när han skulle hoppa från en klippa.

– I samband med det utlöstes en cirka 150 meter bred lavin och han sveptes med 100 meter och begravdes i snömassorna, säger en utredare till Kronen Zeitung.

Det råder stor lavinfara i Österrike och i Tyrolen har 30 laviner rapporterats bara under lördagen, skriver Kronen Zeitung.

Tre svenskar uppges har varit inblandade i en av dem, enligt tidningen. En 50-årig man ska ha dragits med 150 meter men lyckats aktivera sin lavinutrustning. En 48-årig man drogs ned i snömassorna och grävdes fram av räddningsarbetare. Han uppges ha skadats allvarligt i ett ben. Tidningen har inga uppgifter om den tredje svensken.

Minst tre personer har dött i samband med lavinerna. I fredags försvann en man i Vorlarberg och han hittades död under en sökinsats på lördagen. Myndigheterna befarar att han dragits med i en lavin. En 32-årig kinesisk turist omkom under fredagen i Königstal. Enligt polisen åkte han och två vänner off pist och skulle filma varandra när de hoppade över en klippa.

Den 32-åriga mannen var först ut att hoppa, men tappade kontrollen över sina skidor och ramlade.

– I samband med det utlöstes en cirka 150 meter bred lavin och han sveptes med omkring 100 meter och begravdes i snömassorna, säger en utredare till Kronen Zeitung.

När räddningsarbetarna anlände hade vännerna börjat försöka gräva upp 32-åringen men hans liv gick inte att rädda.

17-årig pojke död

I Zillertal dog en 17-årig pojke från Nya Zeeland efter att han dragits med i snömassorna. I 11 av de 30 lavinerna har människor varit inblandade. Flera personer har dragits upp ur snön, medan ett antal fortfarande saknas.

Klockan 10.20 på lördagen rapporterades en lavin i St Anton där två personer fortfarande saknas. Sökinsatsen har för tillfället avbrutits då förhållandena anses vara för farliga för räddningsarbetarna och dimma samt kraftiga vindar försvårat helikopterns arbete. Sökinsatsen ska återupptas imorgon söndag.

En person har anmälts saknad i Kaunertal efter att hens hund plötsligt kommit hem ensam. I sökinsatsen upptäckte helikoptern en misstänkt lavin i området men insatsen på marken har avbrutits på grund av säkerhetsskäl för räddningspersonalen.

Det råder stor lavinfara i Tyrolen med nivå fyra på den femgradiga skalan.

”Förhållandena utanför backarna är väldigt svåra. Den nuvarande lavinsituationen gör att man måste vara mycket försiktig”, uppger lavinvarningstjänsten.

Även i Hecherhaus, Schweiz gick en lavin som svepte över en pulkabacke. Ingen person ska skadats i det fallet.

Texten uppdateras.

Arkivbild från österrikiska Tyrolen.

Följ ämnen i artikeln