Fredliga protester efter bilder på misshandel

Martin Yngve/TT

Publicerad 2023-01-28

Tyre Nichols dog av skador han tros ha fått när han greps av polis tidigare i år. Nu har bilder som visar gripandet släppts, men de våldsamma protester polisen befarat uteblev.

– De slog honom sönder och samman. Han hade märken över hela kroppen och var svullen som en vattenmelon, säger Nichols mamma.

USA minns ännu de omfattade protesterna mot polisvåld som skakade landet 2020 och 2021, inte minst efter de uppmärksammade fallen där Breonna Taylor och George Floyd dödades av poliser.

Myndigheter och polis fruktade att Tyre Nichols död i Memphis i början av januari skulle leda till nya kravaller. Men de protester som hölls i Memphis och en rad andra städer under fredagen var små och till större delen fredliga.

I Memphis skanderade demonstranterna: ”Säg hans namn! Tyre Nichols!” och blockerade en tungt trafikerad bro över Mississippifloden.

Filmen, som släpptes på fredagskvällen lokal tid, visar enligt nyhetsbyrån AP hur Tyre Nichols ropar efter sin mamma när han hålls fast och misshandlas av poliserna i tre minuter. Poliserna sparkar honom bland annat i ansiktet upprepade gånger.

Håll barnen borta

President Joe Biden gick ut och manade till lugn, vilket också lokala ledare och polis gjort. Faktumet att de fem poliser som anklagas för ännu en ung svart mans död redan har åtalats för dråp hoppas kunna dämpa den hätska stämningen.

På en känslofylld presskonferens på fredagen sade Tyre Nichols mamma RowVaughn Wells att hon ännu inte helt insett att sonen är död. Hon varnade samtidigt andra föräldrar och ber dem att inte låta sina barn se videoupptagningarna.

– Till de fem poliser som mördade min son vill jag säga det här: ni har dragit skam över era egna familjer med det här, sade hon, och riktar sig sedan till alla föräldrar:

– Jag har inte sett videon, vill inte, men av vad jag har hört är den helt fruktansvärd. Alla ni som har barn, låt dem inte se bilderna.

Som fotboll

Nichols styvfar, som har sett polisens bilder från ingripandet, säger i en intervju med CNN att de visar ”en polis som ett par gånger sparkar honom som om han vore en fotboll”.

– För mig är det mest talande i hela videon det faktum att det var omkring tio poliser på platsen och ingen försökte förhindra det som hände och ingen hjälpte honom. De gick omkring och rökte som om ingenting hänt, säger styvfadern Rodney Wells till tv-kanalen.

Han säger att styvsonen flydde från polisen för att han var rädd.

– Vår son flydde för sitt liv. Han sprang inte för att göra sig av med knark eller vapen, han var livrädd. Och när ni ser videon kommer ni att förstå varför.

Tar avstånd

Memphis polischef Cerelyn Davis har tagit avstånd från polisernas ingripande, som hon kallar ”avskyvärt, vårdslöst och inhumant” och har fått beröm för att ha agerat kraftfullt och snabbt – även från Nichols familj.

På fredagen jämförde hon bilderna på Nichols med de som visade hur poliser misshandlade Rodney King i Los Angeles 1991, bilder som var gnistan till de stora upploppen i staden året efter.

– Jag jobbade inom polisen då och det här är i mycket samma typ av beteende. Bilderna är på samma nivå, om inte värre, säger hon till nyhetsbyrån AP.