Han är mäktigast på Tiktok i Sverige

Uppdaterad 2023-12-21 | Publicerad 2022-10-04

Emil Henrohn, 25, slog igenom med den virala ”Jag är mamma”-hitlåten.

Nu är han mäktigast på svenska Tiktok, enligt maktbarometerns nya mätning.

– Jag hoppar upp och ner just nu, det är galet, säger han.

Medieakademins släpper nu sin nya kartläggning över de mäktigaste svenskarna på de olika sociala medieplattformarna.

I år gör även Tiktok entré på listan – och det blir Emil Henrohn som tar hem förstaplatsen.

25-åringen från Växjö har över en halv miljon följare och hans humorvideos har gillats fler än 24,9 miljoner gånger.

– Det känns helt galet, för jag har bara hållit på med sociala medier i ett och ett halvt år. Jag började i vardagsrummet och nu är man störst och mäktigast. Jag tror inte jag fattar hur stort det faktiskt är, säger Emil Henrohn.

Emil Henrohn under Rockbjörnen 2022.

Det stora genomslaget kom i samband med den virala hiten ”Jag är mamma”, som spelats över 2,2 miljoner gånger på Spotify.

– Där och då exploderade jag och min Tiktok. Då nådde jag Tiktok för hela familjen. Alla kids kunde skratta, njuta och visa sina föräldrar. Det blev en hel familjegrej.

Medieakademin har mätt antal visningar, gillamarkeringar, kommentarer och delningar det senaste året, och delat de fyra värdena med antalet inlägg. Antalet följare räknas inte in i kartläggningen

Har Tiktok öppnat några nya dörrar för dig?

– Ja, jag har till exempel skickats med till Eurovision för att representera svenska, bara en sån sak hade jag aldrig fått göra annars. Sedan har jag också blivit sajnad till Universal, det är ett helt annat liv än jag hade innan, säger han.

Bildt mäktigast på Twitter

Tvåa på Tiktok-listan är Kevin Bang med 671 000 följare och 45,2 miljoner gillamarkeringar. ”Vad är problemet?” som drivs av Simon Thunberg hamnar på tredje plats.

Samtidigt tar tidigare statsministern Carl Bildt hem förstaplatsen för mäktigast på Twitter medan Joakim Lundell blir etta på Instagram. Sverigedemokraterna toppar listan över Facebooks mäktigaste konton.