"Finns ingen krisinsikt - ingen klimatpolitik"

Linnea Bergman/TT

Annika Andersson/TT

Publicerad 2023-03-29

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringen efter Klimatpolitiska rådets rapport.

– Regeringen sitter på händerna och det verkar inte finnas någon krisinsikt, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Anna-Caren Sätherberg är klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och säger att hon reagerade ”med bestörtning” på rapporten.

– Regeringen sitter på händerna och det verkar inte finnas någon krisinsikt. Vi ser i budgeten att det inte finns någon klimatpolitik. Vi hör inget om en plan framåt, säger hon.

Hon får medhåll av sin partikollega Jytte Guteland, i dag riksdagsledamot och tidigare miljöpolitiker i EU-parlamentet. Hon var huvudförhandlare när EU:s klimatlag klubbades 2021.

– Det är uppseendeväckande att det land som var bäst i klassen så tydligt släpper ambitionerna och halkar efter, säger hon.

”Provocerande”

I dag följer Guteland ländernas arbete med att leva upp till EU:s mål. Dagens rapport från Klimatpolitiska rådet är sorglig läsning säger hon.

– Det finns många länder som har en mycket tuffare och längre resa att gå - och då behövs det att Sverige ligger före eftersom vi har så många fördelar av att redan ligga långt fram. Att regeringen då slapphänt låter det falla oss ur händerna är provocerande, säger Guteland.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi konstaterar att Klimatpolitiska rådet slår fast att regeringens politik hittills leder till ökade utsläpp i närtid.

– Jag är inte förvånad. Men jag måste ändå säga att det är lite chockartat att få svart på vitt precis hur destruktiv den här regeringens klimatpolitik är, säger Märta Stenevi.

– Regeringen måste ta sig ur klorna på de klimatförnekare som just nu styr klimatpolitiken.

Hänger på en skör tråd

Stenevi hänvisar till att det bara är en dryg vecka sedan FN:s klimatpanel IPCC släppte sin senaste rapport med en tydlig uppmaning till världens ledare att agera.

– Det hänger på en skör tråd om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Att då lyssna på hur vi för första gången på två decennier har en politik som ökar utsläppen, var en ganska stark upplevelse, säger hon.

TT: Klimatpolitiska rådet har även tidigare år riktat kritik mot åtgärderna inom klimatområdet. Vilket ansvar har ni som tidigare regeringsparti för att inte mer har hänt?

– Jag skulle vilja vara väldigt rak och säga att det vi såg i rapporten i dag, den knäcken uppåt på kurvan, det har vi inget som helst ansvar för. När vi satt i regering har kritiken handlat om att vi måste vara snabbare.

”Hot mot människors liv”

Regeringens och SD:s klimatpolitik är ansvarslös och ett hot mot människors liv och trygghet, säger Kajsa Fredholm (V), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

– Ulf Kristersson behöver nu kliva fram och ta ansvar, det som behövs är en konkret att-göra-lista som motsvarar krisens omfattning. Det behövs klimatinvesteringar på 700 miljarder de kommande 10 åren.

TT: Vad skulle en sådan satsning innebära för inflationen?

– Vi tror att det skulle dämpa inflationen. Den inflation vi har nu beror inte på inhemska förhållanden utan den kommer utifrån.

Centerns partiledare Muharrem Demirok säger att rapporten bekräftar det som de vetat under ganska lång tid – att regeringen sticker huvudet i sanden.

– Det är alarmerande att det så här långt in i mandatperioden inte finns någon plan framåt. Det mest oroande är att man inom regeringskonstellationen är helt oenig om de grundläggande förutsättningarna, om Sverige ska ha klimatmål eller inte.

Följ ämnen i artikeln