Ingen förundersökning om Erdogan-docka

Publicerad 2023-01-16

En Erdogan-docka hissad upp och ner fick topplocket att gå både bland turkiska och svenska toppolitiker.

Nu har svenskt rättsväsende gjort sin första bedömning: Inget olagligt har begåtts.

– Jag fick in ärendet som förtal, men tyckte inte att det kunde nå upp till att vara förtal. Därför beslutade jag att inte inleda en förundersökning, säger kammaråklagare Lucas Eriksson.

Åklagare Lucas Eriksson vid City åklagarkammare i Stockholm har bedömt att aktionen med en hissad Erdogan-docka utanför Stockholms stadshus inte var brottslig.

Beslutet är formellt fattat och åklagaren har gått vidare med andra ärenden.

– Det kan begäras en överprövning, och då får en överåklagare kolla på det, säger Lucas Eriksson.

Aktionen i onsdags genomfördes av representanter för organisationen Rovajakommittéerna och en talesperson uttalade sig då om syftet:

– Vi använder den svenska demonstrations- och yttrandefriheten som ett sätt att visa vad det är Turkiet egentligen vill. Både svenska och turkiska politiker talar med dubbla tungor i de här processerna. De säger en sak i Turkiet och en sak i Sverige, sa talespersonen Maz.

Organisationen hade tidigare själva publicerat en film med den hängande dockan på Twitter.

”Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan: Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!”, skrev Rovajakommittéerna.

En Erdogan-docka hängde upp och ner utanför Stockholms stadshus igår. Något som rört upp känslor i Turkiet.

Kallade upp ambassadör

Aktionen väckte starka fördömanden från såväl statsminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström och beskrevs som ”avskyvärt” och ett försök att sabotera Sveriges Natoansökan.

”Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt. Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, och särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord”, skrev Billström i en kommentar.

Han kallade aktionen för skamlös och försvårande för Sveriges Natoansökan.

”Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta”, skrev Billström

Från turkiskt håll krävde man att de ansvariga ställdes till svars.

President Erdogans talesperson Fahrettin Altun skrev på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”.

Man kallades också upp Sveriges ambassadör i Turkiet till möte, och ställde in ett besök från riksdagens talman Andreas Norlén, som var planerat denna vecka.

I Turkiet fattades också ett beslut att åklagare i landet skulle inleda en förundersökning kring ärendet.

Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan: -Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamn…
https://t.co/CWgREedH5m
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans regim verkar inte glad över dock-protesten i Stockholm.