Kina: 60 000 har dött i covid på en månad

Publicerad 2023-01-14

60 000 kineser har dött i covid sedan början av december.

Det här är första gången som landet erkänner höga dödstal relaterade till pandemin.

Nästan 60 000 människor har dött av covidrelaterade orsaker i Kina under den senaste månaden.

Det uppger kinesiska myndigheter i de första officiella siffrorna över covidläget i Kina sedan landet lyfte sin hårda nollcovidstrategi.

Experter tror inte att toppen på utbrottet är nådd.

Personer vårdas på en akutmottagning i Beijing.

Stor osäkerhet

Dödsfallen inträffade mellan 8 december och 12 januari. De döda ska främst vara äldre över 65 år, enligt South China Morning Post.

Det här är första gången under pandemin som landet går ut med höga dödstal. Den senaste rapporterade dödssiffran från Johns Hopkins University är 18 072.

Kina har tidigare fått kritik för att man slutat redovisa smittotal, sjukhusinläggningar och dödsfall löpande. Trots uppmaningar från WHO släpper landet numera bara statistik en gång per månad – utan att säga när.

Många bedömare tror att verkligheten kan vara värre. Både WHO och svenska Folkhälsomyndigheten har betonat att det råder stor osäkerhet kring den kinesiska offentliga covidstatistiken.

Oro för landsbygden

Storstäder som Shanghai och Peking har varit hårt drabbade av utbrottet, men nu tror kinesiska experter att toppen är nådd i storstäderna.

Nu oroas man istället för smittan på landsbygden, där tillgång till bra vård ofta är sämre.

– Vårt prioriterade fokus har varit de stora städerna. Nu är det dags att fokusera på landsbygden, säger Zeng Guang, tidigare chefsepidemiolog vid landets smittskyddsmyndighet, enligt Reuters.

Köer till krematorier

Aftonbladet har tidigare berättat om de dystra satellitbilder som visar långa köer till begravningsbyråer och krematorier och personal berättar att de slutat med minnesstunder för att hinna med.

– Jag har jobbat här i sex år och det har aldrig varit så här mycket att göra, säger en receptionist på en begravningsbyrå i Chongqing till Washington Post.

Internationella hälsoexperter uppskattar att landet kommer att ha minst en miljon coviddöda i år.

Det bor cirka 1,4 miljarder människor i Kina.

Kina uppger att 60 000 människor har dött i covid i landet under den senaste månaden. Bilden från Beijing den 14 januari.