”Folk tycker det är ett glastak som krossats”

Icas vd lever nu som ­Caroline – den första korrigeringen i det konservativa näringslivet

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Shimoda media
Caroline Farberg är fortsatt gift med frun Ylva Rönnqvist. ”Det är förstås en stor omställning, men vi ska fortsätta vara tillsammans. Man älskar ju männi­skan”, säger Ylva Rönnqvist.

Näringslivstoppen Carl Farberger har gjort en könskorrigering och ­lever nu som Caroline.

Hon är fortfarande gift med hustrun Ylva Rönnqvist– så kommer det att förbli.

– Det är förstås en stor omställning, men vi ska fortsätta vara tillsammans. Man älskar ju männi­skan, säger Ylva till Aftonbladet.

I mitten av september gick 50-­årige Carl Farberger, vd för Ica försäkring, till jobbet som man och några timmar senare hem som Caroline. Bilden på hemsidan var utbytt och personalen informerad.

Därmed var den första köns­korrigeringen i det konservativa ­näringslivet genomförd. Och tvärtemot vad man kanske kan tro så har Caroline inte mött några elaka kommentarer.

– Så här efteråt kan jag säga att det har gått hundra procent bra. Jag har fått enormt positiv respons, det har varit jättestort och massivt. Folk tycker det är ett glastak som är krossat, ­säger Caroline när Aftonbladet
träffar henne på miljonärsmagasinet Connoisseurs 20-årscocktail.

”Hittar inget negativt”

Caroline är på sin första kändisfest med frun Ylva och paret drar blickarna till sig.

– Jag har inte stött på några fördomar alls, inte ens om jag googlar ­aktivt så hittar jag något negativt. Det har ju förekommit könskorrigeringar bland kulturpersonligheter och i sportvärlden, men egentligen aldrig i näringslivet. Det är den sista normativa bastionen liksom, säger Caroline.

Hon ”kom ut” i en stort uppslagen artikel i Dagens Industris magasin DI Weekend, som har en stor andel företagsledare och näringslivstoppar bland läsarna.

Var du nervös innan det blev ­officiellt?

– Jag är en ganska kontrollerande och planerande person, så egentligen inte. Men kvällen innan så var jag lite nervös, men jag gör en plan och så ­följer jag den, det är sådan jag är, ­säger Caroline.

Att genomföra en könskorrigering innebär naturligtvis ­inte bara en stor omställning för den som gör det. Även familjen är med på resan och i det här fallet är det ­hustrun Ylva och barnen som går bredvid sin make och pappa.

”På barnens villkor”

Vi har förstått att ni fortfarande är gifta. Men allt det här måste ha ­varit en stor omställning för dig, ­Ylva?

– No shit, säger Caroline.

Hustrun Ylva säger:

– Det är förstås en stor omställning, men vi ska fortsätta vara tillsammans. Vår grundkärlek är stark. Man älskar ju människan.

Hur har barnen tagit det? Är du ­fortfarande ”pappa”?

– De har absolut tagit det bra och barnen får själva bestämma, vill de ha mig som ”pappa” så får de det. Det är på deras villkor, säger Caroline.

På första tillställningen

Diskuterar ni kvinnokläder och ­mode nu?

– Ja, det gör vi. Jag måste hitta min grundstil förstås, men sen frågar jag Ylva om det funkar, säger Caroline. 

– Jag har absolut åsikter ibland om vad du sätter på dig: ”Den där svarta kjolen och marinblå blus, nej det går inte”, säger Ylva.

Det här är första gången du går ut på en kändistillställning och visar upp ditt nya jag offentligt. Hur känns det?

– Jättebra! Jag är som jag är, jag ska inte behöva bekymra mig eller dölja det, säger Caroline.

LÄS OCKSÅ

MITT ID – en serie om rätten att få vara sig själv

Publicerad: