Michael Skråmo

Tusentals strömmar ut ur IS sista fäste - terrorister kapitulerar

Använde barn och fruar som mänskliga sköldar

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

NYHETER

USA-stödda Syriska demokratiska styrkor har tagit kontroll över de sista IS-enklaverna i östra Syrien.

Nu har omkring 500 av vad som uppges vara de sista och mest förhärdade IS-terroristerna erkänt sig besegrade, rapporterar CNN.

Bland de sista kvar fanns svensk-norske Michael Skråmo.

Den kraftiga offensiven mot vad som beskrivs som den sista IS-enklaven i Baghouz i östra Syrien inleddes förra månaden. Det är Syriska demokratiska styrkor med stöd av USA som gått in i området.

Tusentals har flytt

I februari uppgavs IS ha getts upp kontrollen över området vid den irakiska gränsen, men några IS-anhängare gömde sig fortfarande i underjordiska tunnlar.

Nu skriver CNN att 500 av de sista terroristerna erkänt sig besegrade.

IS-anhängarna ska ha varit en del av en våg av människor som flydde Baghouz under tisdagen, där flera luftangrepp genomförts de senaste veckorna.

På nya bilder från området kan man se kvinnor, barn och IS-terrorister som evakuerats.

Fler än 6000 civila uppges ha lämnat byn de senaste 48 timmarna, och fler väntas anlända till mottagningsområdena framöver, uppger Adnan Afrin, talesperson för Syriska demokratiska styrkorna, för CNN.

Använde fruar och barn som sköldar

Företrädare för styrkorna har sagt att de sista militanta IS-krigarna gör starkt motstånd i sina försök att behålla kontrollen över sitt sista fäste, bland annat genom att avfyra missiler från ett nätverk av tunnlar.

De terrorister som finns kvar uppges vara några av de mest krigshärdade och erfarna inom IS, och några av dem uppges använda sina egna fruar och barn som mänskliga sköldar vid attacker.

Svensken bland de sista kvar

Bland de sista IS-terroristerna i Baghouz fanns också svensk-norske Michael Skråmo som ska ha gripits under tisdagen.

Återtagandet av Baghouz markerar slutet på IS så kallade ”kalifat” – som tidigare utgjorde ett landområde i Irak och Syrien motsvarande Portugals yta, skriver kanalen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Skråmo

Syrien

USA

AB Voice