Mattias avslöjade Sherlock-myt

Publicerad 2015-02-24

Nyheten om en nyupptäckt novell av sir Arthur Conan Doyle spreds i europeiska medier häromdagen.

Men den världsberömde författaren kan inte ha skrivit Sherlock Holmes-novellen, enligt Sherlock-kännaren Mattias Boström.

– Det är ett missförstånd, säger Boström till Aftonbladet.

Brittiska The Telegraph var först ut med nyheten om Sherlock-novellen. Berättelsen var en del i en novellsamling som historikern Walter Elliot hade hittat på sin vind i staden Selkirk i Skottland. Novellsamlingen gavs ut i samband med en insamling till bygget av en ny bro i Selkirk i början av 1900-talet. Tanken var att boken skulle dra in pengar till brobygget.

Gick igenom arkiv

Eftersom Conan Doyle faktiskt var på plats i Selkirk när insamlingen startade drogs slutsatsen att han borde ha skrivit novellen om Sherlock Holmes i boken.

Men svenske författaren Mattias Boström, som bland annat skrivit boken ”Från Holmes till Sherlock”, bestämde sig för att gå till botten med historien. Han lusläste novellen och gick igenom online-arkiv med gamla tidningar från området som publicerats den aktuella perioden. 

– Det står ingenstans att Conan Doyle skulle ha bidragit till novellsamlingen, utan bara att det skulle vara lokala talanger. Conan Doyles namn förekommer heller inte i boken, säger Mattias Boström.

Snart hade Boström hittat tio punkter som alla reste frågetecken för att det rörde sig om en ”äkta” Sherlock Holmes-berättelse, och som han publicerade i sin blogg.

Tog fel på Baker street

Conan Doyle var en mycket känd person vid den här tiden, och hade han skrivit en berättelse i boken borde dessutom hans namn ha använts om man ville dra in pengar på boken, menar Boström.

Det finns även flera saker i själva berättelsen som inte är typiska för Doyle.

– Den inleds med referenser till två andra berättelser i novellsamlingen. Både är påhittade intervjuer, en med sir Walter Scott och en med en upptäcktsresande. Det verkar märkligt att han skulle hänvisa till påhittade historier. Författaren tar även fel på Baker street (Holmes hemadress) och det är inte Watson som berättar, som normalt i Sherlock-berättelserna, säger Mattias Boström.

Blogginlägget fick stor uppmärksamhet även i Storbritannien och tidningarna medgav att den tidigare rapporteringen inte stämde.

– De som var tveksamma först erkände att de blivit överbevisade, säger Mattias Boström.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln