28-åringen: Hon pratade barnspråk – jag tappade kontrollen

Uppdaterad 2015-03-05 | Publicerad 2014-12-17

GÄVLE. Styckmordet i Gävle kan ha utlösts av några förlupna ord.

28-åringen säger att han ströp sin 24-åriga vän för att hon talat ”barnspråk ” med honom när de låg och kelade.

–  Hon såg att jag blev irriterad och tog mina händer och förde upp mot sin hals. Jag tappade kontrollen och ströp henne, säger 28-åringen i förhör.

Sen styckade han kroppen och lade den i en resväska och kartonger i ett källarförråd.

På onsdagen åtalades 28-åringen vid Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Förundersökningen är både tragisk och brutal läsning.

Han erkänner att han dödat den 24-åriga småbarnsmamman men nekar till mord.

Vice chefsåklagare Ulf Back menar att det verkliga motivet står att finna i 28-åringens intresse för strypning och styckning att döma av de videofilmer och länkar han tagit hem från internet. I hans lägenhet har polisen bland annat hittat en hårddisk med fruktansvärda våldscener med styckning. Två dagar före mordet citerade 28-åringen huvudpersonen i skräckfilmen ”American Psycho” på sociala medier.

Citatet är en fråga som seriemördaren Patrick Bateman, spelad av Christian Bale, ställer till en man strax innan han slår ihjäl honom med en yxa.

”Finns ingen ursäkt”

Efter att 28-åringen styckat kroppen skrev han ett avskedsbred och förberedde sig för att ta sitt eget liv.

I brevet skriver han bland annat:

"Det finns ingen ursäkt för det som har hänt. Vi började kela, hon la min arm runt hennes hals. Jag har alltid haft en tendens till våld. Alltid haft en önskan djupt inom mig att skada folk. Jag har lyckats tygla det, jag har lyckats lägga band på mig…. tills nu. Jag inser att jag borde sökt hjälp för länge sedan, men det är för sent.”

28-åringen är konststuderande och tidigare ostraffad. För alla i hans omgivning är dådet ofattbart.

28-åringen och den 24-åriga kvinnan från Sandviken har varit bekanta med varandra under tio år men hade ingen parrelation.

29 september sms-ade hon till honom från en krog i Gävle och ville att han skulle komma dit vilket han gjorde. De gick senare tillsammans till en annan restaurang innan de fortsatte till hans lägenhet.

I förhör hävdar 28-åringen att de inte haft sex. Men enligt den rättsmedicinska undersökningen stämmer inte det.

Efter att ha styckat kvinnan skrev han avskedsbrevet som han lämnade i lägenheten. Han cyklade mot havsbandet för att ta sitt liv.

”Förnekar mord”

Innan han skulle hoppa i vattnet ringde han sina föräldrar. De lyckades övertala honom att stanna på land tills de kom dit. Vissa datordelar hade han då redan dumpat i vattnet.

Tillsammans åkte de sedan till polisen och berättade allt.

28-åringen nekar till mord.

– Han medger att han utfört en handling som dödat kvinnan. Men han förnekar mord då han inte haft för avsikt att vilja döda. Han har saknat handlingskontroll och befunnit sig i ett chocktillstånd, säger hans försvarare advokat Carl Lindström.

Den mindre rättpsykiatriska undersökning som gjorts visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.