Arnault överklagar häktningen

Kulturprofilen häktades i måndags

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Våldtäktsåtalade Jean-Claude Arnault, 72, häktades under måndagen.

Nu överklagar han beslutet i hovrätten.

– Det är en felaktig bedömning att det skulle finnas en flyktfara, säger hans advokat Björn Hurtig.

Jean-Claude Arnault, 72, har tillhört den svenska kultureliten i årtionden. Under måndagen vid lunchtid fördes han till Kronobergshäktet i centrala Stockholm, efter att ha häktats, misstänkt för två våldtäkter som ska ha inträffat under 2011.

Det meddelades vid en pressträff med kammaråklagare Christina Voigt, efter rättegångens tredje och sista dag.

– Nu är det skarpt läge, han riskerar ett långdraget fängelsestraff och det kan vara väldigt frestande för honom att åka utomlands och undanhålla sig ett långdraget straff. Det finns en risk för att han kan lämna landet, sa Christina Voigt, som yrkar på tre års fängelse.

1 av 5 | Foto: AFTONBLADET /85527

Jean-Claudes advokat Björn Hurtig var förvånad över beslutet.

– Han blev chockad, vi är besvikna, sa han.

Efter beskedet att Arnault häktas hade advokaten Elisabeth Massi Fritz telefonmöte med målsägande. 

– Hon är lättad.

Advokaten: Felaktig bedömning

Efter häktningsbeslutet eskorterade polisen kulturprofilen genom den så kallade ”Suckarnas gång” – kulverten som förbinder Stockholms tingsrätt med det närliggande Kronobergshäktet. Där tilldelades Arnault en cell med säng, bord, handfat, hylla och bänk. Allt är fastskruvat i väggen. I häktet väntar en begränsad tillvaro, hårt kontrollerad.

Efter att ha varit frihetsberövad i ett dygn överklagar Arnault häktningsbeslutet.

– Vi ser inga skäl till häktning och tycker det är en felaktig bedömning att det skulle finnas en flyktfara. Här har vi en 72-årig man som har vissa medicinska problem, ganska dålig ekonomi och med ett rotat liv i Sverige. Vi vill att frågan prövas, om det är proportionerligt att häkta en man som dessutom har inställt sig till samtligt polisförhör och förhandlingar, säger advokat Björn Hurtig.

I överklagan beskrivs flyktfaran som ”verklighetsfrämmande”. Det uppges även flera skäl som talar mot att Jean-Claude Arnault skulle lämna landet, så som hans knappa ekonomiska medel samt att han inte kan lämna Sverige på grund av hälsoskäl.

”En fortsatt häktning, vilket är det mest ingripande tvångsmedel som lagen erbjuder, skulle påverka Arnault psykiskt och fysiskt på ett sätt som inte framstår som rimligt vägt mot den teoretiska flyktfara som påstås föreligga”, står det i överklagan till hovrätten.

Dom nästa vecka

Våldtäktsanklagelserna och åtalet mot Jean-Claude Arnault har även kastat mörka skuggor över Svenska Akademien efter att Dagens Nyheter publicerade en artikel där 18 kvinnor anklagade honom för övergrepp och våldtäkter.

Arnault förnekar brott. Dom i målet meddelas den 1 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE