Publicerad:
Uppdaterad:

Martin, 23, berättar om mordet på Göran, 63

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: PRIVAT
Göran Lundblad.

Martin Törnblad, 23, dömdes till 18 års fängelse för mordet på sin flickväns pappa Göran Lundblad, 63.

Efter att ha suttit tyst under rättegången och flera förhör väljer han nu att berätta om sin inblandning i dådet.

– Jag skulle aldrig klara av att genomföra ett mord. Jag skulle aldrig klara av den skuldkänslan, säger han till P4 Kalmar.

Lantbrukaren och mångmiljonären Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem norr om Kalmar i slutet av sommaren 2012.

Utredningen, som rubricerades som ett dråp trots att ingen kropp hittats, gick trögt. Först 2014, nästan två år efter försvinnandet, kom genombrottet.

Göran Lundblads dotters pojkvän Martin Törnblad hade för Therese Tang, som då jobbade på Missing People, berättat att det var han och flickvännen Sara som dödat Göran Lundblad och därefter grävt ner honom på en åker.

Kort eter att Therese Tang larmat polisen greps såväl Martin Törnblad som Sara Lundblad misstänkta för mord.

Tre veckor senare hittades Göran Lundblads kvarlevor, nedgrävda på den plats Martin Törnblad pekat ut för Therese Tang. Obduktionen visade att han skjutits i huvudet med en hagelgevär.

Paret dömdes i januari till 18 års fängelse var för att i samråd ha dödat och grävt ner Göran Lundblads kropp. Motivet ska ha varit ett komma över hans pengar. Hovrätten har sedan dess fastställt tingsrättens dom.

”Fick veta på morgonen”

Martin Törnblad har dock hittills valt att inte berätta sin version av det som hände, under rättegången och polisförhören har han mestadels suttit tyst.

Men i en intervju med P4 Kalmar berättar ger han nu sin version av det som hände.

– Han blev ju skjuten hemma i sitt sovrum och det fick jag veta sedan när jag vaknade på morgonen. Då var man automatiskt indragen i det, säger han.

Martin Törnblad påstår dock att varken han eller hans dåvarande flickvän hade något med planeringen av mordet att göra. Enligt Törnblad var det en nära anhörig till honom som begick mordet för att komma åt Göran Lundblads pengar.

– Jag personligen skulle aldrig klara av att genomföra ett mord. För då blir det ju den här skuldkänslan på en, just att ha mördat någon. Nu har jag inte det, säger han till P4 Kalmar.

Martin Törnblad påstår även att han aldrig gjort något morderkännande för Therese Tang. Han har dock berättat att han hjälpt till att begrava kroppen och måla om det rum där Göran Lundblad skjutits.

– Jag har berättat om renoveringen, men när jag har berättat om själva dådet så har jag sagt "vi" hela tiden. Så hon har själv bestämt sig för vilka hon ska namnge som gärningsmän. För hon vet om att det är två gärningsmän, så långt har jag berättat, säger han.

Ville skydda mördaren

Planen med att berätta för Therese Tang var att Missing People skulle hitta kroppen så att Martin Törnblad och hans medbrottsling genom Sara skulle kunna komma åt arvet efter Göran Lundblad, berättar han.

Martin Törnblad säger att han genom att inte berätta sanningen förrän nu velat skydda mördaren och dennes företag.

– Min anledning till att jag inte har valt att berätta vem som är gärningsman är för att det är en nära anhörig. Det kanske hade varit skillnad om det varit en människa som inte står mig nära.

Att han nu väljer att berätta sin version av brottet är för att han hoppas på en ny prövning i Högsta domstolen, berättar han.

Therese Tang säger till Aftonbladet att Martin Törnblads nya version inte stämmer.

– Inte alls. Han var väldigt tydlig med att det var just Sara det handlade om. ”Det här gjorde jag och det här gjorde hon.”

Hon menar även att Martin Törnblad ljuger när han säger att han fick höra talas om mordet när han vaknade på morgonen.
– När en död krópp ligger en stund i värmen blir den snabbt angripen av flugor. Men obducenten förklarade att det i det här fallet inte fanns några tecken på det. Det tyder på ett väldigt hastigt händelseförlopp där kroppen snabbt omhändertogs.

Högsta domstolen har under dagen meddelat den inte kommer att pröva fallet.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN