Åtta ledamöter ställer sig bakom Frostenson: Finns inga bevis

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu försvarar åtta ledamöter i Svenska Akademien beslutet att inte utesluta Katarina Frostenson.

”De enda "bevis" som åberopas i advokatbyråns utredning är vittnesmål från anonymiserade källor”, skriver de.

Svenska Akademien-ledamöterna Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad och Jayne Svenungsson skriver nu själva i Svenska Dagbladet om beslutet att inte rösta för att utesluta Katarina Frostenson.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia. Här vill vi ange våra skäl för att ha röstat emot en uteslutning av Katarina Frostenson”, skriver de i debattinlägget som publicerades på Svd:s debattsida.

1 av 4 | Foto: Lars Pehrson/TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson.

”Efter moget övervägande kunde vi inte finna att skälen för uteslutning, därtill i en mycket snabbt genomdriven omröstning, var starka nog.”

I fredags meddelade ledamöterna Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren att de valt att lämna Akademien – efter den senaste tidens turbulens som skakat institutionen.

En person med nära koppling till Katarina Frostenson har anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier. Dessutom har hon själv anklagats för att ha läckt namnen på Nobelpristagare.

Detta kunde aldrig styrkas i den utredning som en advokatbyrå gjort på uppdrag av Akademien.

”Vad gäller underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om läckage av Nobelpristagare och därmed sekretessbrott så finner vi det både otillräckligt och rättsosäkert”, skriver de åtta ledamöterna.

”De enda "bevis" som åberopas i advokatbyråns utredning är vittnesmål från anonymiserade källor. Dessa vittnesmål har också hållits anonyma för Akademiens ledamöter.”

Publicerad:

LÄS VIDARE