Nu hyllas bönderna av franska brandmännen

Publicerad:
Uppdaterad:
Räddningsledaren Robert Strid: ”De frivilliga är en enorm resurs”
Foto: TT foto
Räddningsledaren Robert Strid: ”De frivilliga är en enorm resurs”

NYHETER

De svenska lantbrukarna har haft en tuff sommar. Men det hindrar inte flera av dem från att hjälpa till i släckningsarbetet av bränderna.

Nu hyllas deras insats av både fransk och svensk räddningstjänst.

– Jag är överväldigad, det är absolut en stor resurs, säger räddningsledaren Robert Strid till tidningen Land Lantbruk.

Den varma sommaren har lett till både foderkris och flera bränder. Några som drabbats hårt är Sveriges lantbrukare.

Men de gör en stor insats i och med skogsbränderna som imponerar på både utländska och svenska räddningsstyrkor, skriver tidningen Land Lantbruk.

– Den franske chefen var lyrisk över detta, säger Gävleborgs landshövding Per Bill till tidningen efter ett möte med fransmännen som kommit till Sverige för att hjälpa till med bekämpa den stora skogsbranden i Hälsingland.

Hyllas för deras vattenfyllda gödseltunnor

Med hjälp av sina gödseltunnor har flera lantbrukare åkt runt, dag och natt, för att blöta begränsningslinjer i skogsbranden.

– Trots att det var mitt i natten var det flera bönder ute med sina traktorer och fordon för att hjälpa till i släckningsarbetet, säger Elias Olsson från Karlstad som förra veckan begav sig till Kårböle för att skänka förnödenheter till alla inblandade.

Räddningschefen: ”En enorm resurs”

25 gödseltunnor används just nu dygnet runt för att förhindra att bränderna sprider sig i Hälsingland.

– Jag är överväldigad, det är absolut en stor resurs. Storleken och fyllnadshastigheten är skillnaden mot våra bilar, vi har max 10 kubik i våra tankar, säger Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, till tidningen och fortsätter:

– Vi har haft en enorm utmaning att försöka kanalisera alla resurser som kommer till oss på olika sätt. Det är vi ödmjuka inför och det är verkligen något vi får titta på framöver, hur vi kan öka effekten. De frivilliga är en enorm resurs.

Publicerad:

LÄS VIDARE