Här är skolan som förbjuder energidryck

Publicerad 2019-02-08

Eleverna på Snäckebacksskolan i Ronneby har tagit sin sista klunk energidryck.

På Snäckebacksskolan i Ronneby är det inte längre tillåtet att dricka energidryck på skolans område – något som tagits emot med blandade känslor.

– Vi vet ju att många ungdomar dricker mycket energidryck ändå, säger rektorn Ulrika Lundin till Sydöstran.

I höstas förbjöd Kallingeskolan energidryck och nu har även Snäckebäcksskolan infört totalförbud mot att dricka energidryck, rapporterar Sydöstran.

Det innebär att det från och med nu råder förbud på alla högstadieskolor i kommunen Ronneby, i Blekinge.

Anledningen till beslutet ska framför allt vara att stora mängder energidryck inte är bra för kroppen. Rektorn på Snäckebacksskolan hänvisar till forskning som grund för beslutet.

– Forskning som vi har tittat på säger att det inte är bra för unga kroppar att dricka energidryck. Så därför bestämde vi att förbjuda det under skoltid, säger Ulrika Lundin till tidningen.

Förbudet gäller tillsvidare

Enligt en undersökning från 2018, utförd av Norges motsvarighet till konsumentverket, är plötsliga energifall, sömnstörningar, darrningar, hjärtklappning, hyperaktivitet, huvudvärk och bröstsmärtor vanligt bland de som dricker energidrycken ofta.

Förbudet på Snäckebacksskolan gäller tillsvidare, något som tagits emot med blandade känslor enligt rektorn.

– Det finns såklart vissa som tycker att de kan dricka kaffe i stället. Sedan vet vi ju att många ungdomar dricker mycket energidryck ändå, utanför skolan, men under skoltid är det inte längre tillåtet, säger hon till tidningen.