Facktopparnas USA-resor kostade medlemmarna 1,4 miljoner

”Ska man skaffa sig kunskap kostar det också pengar”

Av: Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På bara tre resor till USA gjorde fackförbundet Ledarna av med 1,4 miljoner kronor av medlemmarnas pengar.

Facktoppar har flugit business class trots att de inlett resor med semestrar – och låtit förbundet betala för en semestrande anhörig.

– Det är inte så att man kan resa alldeles gratis här i världen, säger förbundsordförande Andreas Miller.

Fackförbundet Ledarna har återkommande gjort dyra resor till USA, visar Aftonbladets granskning.

Bara tre resor har kostat närmare 1,4 miljoner kronor och som mest har en av resorna kostat nästan 90 000 kronor per person.

Facktopparna har valt att flyga business class – trots att några företrädare inlett eller avslutat resan med semester.

”Vid de tre tillfällen som du nämner har det gjorts resor i business class”, skriver förbundet i en kommentar.

1 av 4

”Nu börjar äventyret”

I samband med valrörelsen 2016 åkte tre facktoppar till USA för att följa det amerikanska presidentvalet.

“Nu börjar äventyret”, skrev dåvarande ordföranden Annika Elias på Facebook, från flygplatsen i Stockholm, den 30 oktober.

Två dagar senare, den 1 november, la Elias upp en bild på Facebook på en av sina kollegor: “Med trevligt sällskap i Central Park. Ikväll börjar programmet!”

Resan arrangerades av den ideella föreningen Arenagruppen och kostade 240 000 kronor för Ledarnas tre facktoppar.

”Nätverka med andra”

Enligt förbundet var ett av syftena att “nätverka med andra deltagare på resan”. Med på resan var även företrädare för bland annat LO och Kommunal.

Mindre än ett år senare var det dags för en ny resa till USA. Den här gången åkte sex facktoppar till Kalifornien. Syftet var att de skulle samla upp “erfarenheter och intryck i frågor som rör digitalisering, globalisering och integration”.

Aftonbladets granskning visar att resan kostade 530 000 kronor.

”Börjar resan mot San Francisco. Åtta år sedan sist, gläder mig omåttligt åt att återse Bay Area!”, skrev Annika Elias på sin Facebook.

Medlem får jobba i 23 år

Även 2014 var Ledarna i USA. Den gången blev det rekorddyrt.

Förbundet skickade sju facktoppar och totalt kostade resan 617 000 kronor. Det innebär en kostnad på 88 000 kronor – per person.

En medlem i Ledarna, som jobbar som chef inom offentlig sektor, betalar i dag 312 kronor i månaden för att få vara med. Det innebär att den medlemmen får betala sin medlemsavgift i drygt 23 år bara för att betala för en av facktopparna.

Under resan var även den nyligen sparkade vd:n Per Hedelins fru med. För henne fick medlemmarna betala drygt 18 000 kronor. De pengarna kommer att återbetalas efter Aftonbladets granskning.

Vill inte intervjuas

Hedelin har inte velat ställa upp på en intervju, utan hänvisar till den nytillträdda förbundsordföranden Andreas Miller.

Han försvarar de dyra resorna.

– Vi måste vara ute och träffa människor i framförallt USA. Det är en av våra största exportmarknader. Vi som förbund måste resa och studera – sen kan man förstås och måste alltid ställa sig frågan: är det en rimlig nivå?

– När jag tittar på innehållet som du nu benämner, så tycker jag innehållet i högsta grad är relevant för våra medlemmar.

Men herregud, här har de rest för upp till 90 000 per person – och i något fall haft med sig anhörig – tycker du det är rimligt att era medlemmar ska betala det?

– Jag tycker att det är rimligt att vår högsta ledning i Ledarna försöker förstå omvärlden och åka ut och samla kunskap.

Studsar inte du när du hör 90 000 kronor per person?

– Jag tycker det är viktigt att vara ute och resa och titta i världen. Men som jag säger till dig: det är klart vi ska tänka på vad det kostar. Men man får inte … man måste förstå att ska man skaffa sig kunskap kostar det också pengar. Det är inte så att man kan resa alldeles gratis här i världen.

Lägger på luren

Aftonbladet har även varit i kontakt med förra ordförande Annika Elias, som har varit med under USA-resorna. Elias var ordförande i 12 år, fram till 2018.

Hon vägrar svara på några frågor – utan hänvisar till förbundet.

– Jag är inte intresserad av att prata med Aftonbladet, säger hon strax innan hon lägger på luren.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss. Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Här är fler artiklar i granskningen:

Publicerad:

LÄS VIDARE