Mays största utmaning kvar

Det spelar ingen roll att Theresa May lyckats övertyga sin egen regering om brexit-avtalet.

Hennes allra svåraste utmaning kvarstår.

Parlamentet måste säga ja annars finns risk att britterna kraschar ut ur EU utan avtal.

Mycket tyder på att premiärminister May får väldigt svårt att få en majoritet att godkänna det utträdesavtal som hon förhandlat fram med Bryssel. Hon är klämd mellan två block som har helt olika syn på landets framtid i Europa.

May talade efter sitt fem timmar långa möte med många kritiska ministrar om ”svåra dagar som ligger framför oss”.

– Men jag är övertygad om att detta är det bästa avtal vi kunde få, sa May.
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn har redan kallat avtalet ett misslyckande.

– Avtalet bryter mot premiärministerns egna röda linjer, säger Corbyn. Tänker premiärministern fortfarande ge parlamentet valet mellan hennes misslyckade uppgörelse eller ingen uppgörelse?

Han har tidigare sagt att Labour kommer att rösta nej till varje uppgörelse som gör att Storbritannien får sämre villkor i relation till EU än vad man har i dag.

På andra sidan har May de mer fanatiska brexitanhängarna i sitt eget parti, ledda av hennes egen bångstyrige före detta utrikesminister Boris Johnson. De anser att May kapitulerat för EU och att utträdesvillkoren är förödmjukande för Storbritannien. Landet får enligt dem ett kraftigt minskat inflytande men tvingas rätta sig efter EU:s regler under lång tid.

Kraschar ut

Det enda May kan hoppas på är att de ledamöter inom Labour som sagt att resultatet från folkomröstningen om brexit måste respekteras ska våga rösta för hennes avtal.

Säger Mays regering ja till avtalet så väntas en omröstning i parlamentet ske före jul.

Innan dess blir det extra toppmöte i Bryssel den 25:e november.

Går avtalet igenom innebär det bland annat att de 100 000 svenskar som bor i Storbritannien kan andas ut.

Men om en majoritet i det brittiska parlamentet röstar mot uppgörelsen så är risken överhängande att britterna lämnar EU utan ett avtal. Ett scenario som skulle utlösa kaos mellan EU och Storbritannien.

Bland annat förutspås det bli milslånga köer av långtradare till och från Storbritannien med varor som ska förtullas. Vad som ska hända med EU-medborgare bosatta i Storbritannien hänger i luften. Inte heller blir det någon övergångsperiod som kan agera krockkudde. Då lämnar britterna den 29 mars nästa år. Punkt slut.

Ingen vill ha en sådan utveckling men det kan ändå bli verklighet när de olika brittiska åsiktsriktningarna håller på sitt.

Ingen aning

För att krångla till det hela ytterligare pågår det parallellt med utträdesomröstningen en process som går ut på att det ska hållas en ny folkomröstning baserad på det avtal som May förhandlat fram. Den linjen drivs av det tredje största partiet Liberaldemokraterna och av flera EU-vänliga grupper utanför parlamentet.

Deras syn är att britterna inte hade två kända alternativ när de sommaren 2016 röstade om brexit. De visste vad ett EU-medlemskap innebar men hade inte en aning om hur villkoren för ett utträde skulle bli. Det är först nu som villkoren blir kända och därför borde folket få säga sitt en gång till.

Fast än så länge har inte det avtal som May i dag lägger fram för sin regering offentliggjorts och det är inte säkert att det kommer att ske förrän om dagar eller veckor. Enligt vissa uppgifter återstår en del frågor att förhandla med EU.

Nyval

Den värsta stötestenen i förhandlingarna har varit frågan om Nordirland. Ingen vill att det ska införas gränsposteringar mellan Irland och Nordirland av rädsla för att det ska äventyra det bräckliga fredsavtalet mellan katoliker och protestanter. Men väldigt delade meningar har rått om hur det ska bli möjligt när Nordirland hamnar utanför EU.

Nu finns en lösning som båda parter accepterat. Att den avgörande lösningen skjuts fram till 2020.

Avgörande är att Mays koalitionspartner, det nordirländska partiet DUP, accepterar lösningen. Annars går hon miste om den bräckliga majoritet hon bygger sin makt på.

Det faktum att både hennes brexitminister och hennes minister för Nordirland i dag avgått gör inte premiärministerns jobb lättare.

Mays ställning är extremt utsatt. Lyckas hon inte baxa igenom brexit så är det svårt att se hur hon ska kunna undvika ett nyval.