Vill att Estoniadokument offentliggörs

TT

Publicerad 2022-07-01

Regeringen bör offentliggöra om det fanns militära transporter på passagerarfärjan Estonia vid förlisningen. Det anser den tidigare statsministern Ingvar Carlsson, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson vill att regeringen offentliggör dokument om det fanns militär las på Estonia den sista färden. Arkivbild.

2004 avslöjades att det svenska försvaret och Tullverket hade ett avtal som möjliggjorde att passagerarfärjan Estonia användes för hemlig införsel av militär utrustning från Ryssland.

Information om att transporterna ägde rum ska ha funnits hos försvarsdepartementet redan 1994. Men de båda före detta statsministrarna Ingvar Carlsson och Carl Bildt uppger att de inte kände till avtalet.

Handlingarna om vad som fanns på lasten under Estonias sista färd är fortfarande hemligstämplade. Ingvar Carlsson säger till Ekot att de bör offentliggöras.

”Ju tidigare man hade talat om detta, desto bättre hade det varit och då hade risken för konspirationsteorier undvikits”, säger han.

Ingvar Carlsson.

Följ ämnen i artikeln