Erdogan: Sverige har lovat att utlämna 73 personer

Publicerad 2022-06-30

Först rörde det sig om 33 personer.

Nu säger Recep Tayyip Erdoğan att den svenska regeringen lovat att lämna ut 73 brottsmisstänkta personer till Turkiet.

Om inte kommer Erdoğan på nytt att blockera Sveriges Nato-ansökan.

Vid Nato-toppmötets sista dag i Madrid slog den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan fast att Sverige har lovat att 73 terrorister ska utlämnas till Turkiet.

Erdoğan sade under en presskonferensen att överenskommelsen innebär en ”diplomatisk seger” för Turkiet, uppger Reuters.

Den svenska regeringen har lovat Turkiet att intensifiera arbetet mot PKK och andra närbesläktade organisationer, sade Erdoğan, och deras aktiviteter i förbjudas och motarbetas i Sverige.

Erdogan höll sitt uttalande under Natomötet i Madrid

”Man måste hålla sina löften”

Erdoğan tillade också att han förväntar sig att Sverige håller de löften som regeringen har gett honom. Om så inte är fallet kommer Turkiet att blockera Sveriges Nato-ansökan.

– Om ens utrikespolitik ska vara värdig så måste man hålla sina löften, säger Erdoğan.

Journalisten Nick Schifrin från amerikanska NewsHour skriver på twitter att han frågade Erdoğan varför han säger att Sverige och Finland ”utlovat” att turkiska misstänka ska lämnas ut när de finska och svenska regeringarna själva uppgett att de bara ska ”adressera” Turkiets önskemål.

Som svar på det, skriver Nick Schifrin, uppgav Erdoğan att Sverige har gett honom ett löfte om att dessa människor ska utlämnas.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kräver nu att utrikesminister Ann Linde förklarar vad avtalet med Turkiet innehåller.

”Nu måste utrikesminister Ann Linde förklara vad avtalet med Turkiet egentligen innebär. Vilka påtryckningar har regeringen egentligen gett efter för?” skriver hon på Twitter.

Under onsdagen begärde Turkiets justitieminister att 33 personer ska lämnas ut från Sverige och Finland.

Aftonbladet söker utrikesminister Ann Linde.

Följ ämnen i artikeln