Danmark inför flera nya restriktioner

TT-Ritzau

Publicerad 2021-12-08

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelade nya restriktioner på en presskonferens.

Från och med fredag stänger utelivet vid midnatt och konsertlokaler med fler än 50 ståplatser får hålla stängt, meddelar den danska regeringen.

Dessutom införs krav på munskydd på restaurang och skolbarn får gå på tidig julledighet.

Under en presskonferens på onsdagskvällen betonade statsminister Mette Frederiksen (S) att man inför flera restriktioner för att stoppa smittspridningen och att undvika framtida nedstängning av samhället, som tidigare under pandemin.

– Det var rätt beslut då. Det var nödvändigt. Men det innebar stora kostnader. Även om den danska ekonomin blomstrar kostar en nedstängning för företag och kulturlivet. Därför ska vi göra vad vi kan för att undvika en omfattande nedstängning, säger Frederiksen.

Restauranger, barer och andra så kallade serveringsställen stängs vid midnatt, då även alkoholförsäljning förbjuds. Munskydd ska bäras på restaurang och konserter med fler än 50 stående gäster förbjuds.

– Att det bara gäller konsertlokaler är för att man kan gå runt på ett museum utan att komma för nära vandra, medan konserter har en annan karaktär, säger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Distansarbete och jullov

Regeringen kom också med en kraftig uppmaning om att ställa in de traditionella julluncherna. I Danmark är det vanligt att exempelvis företag bjuder sina anställda på julluncher, som kan jämföras med de svenska julborden.

Skolelever ska dessutom skickas hem på julledighet redan den 15 december, nästa onsdag. Den 5 januari ska de vara tillbaka i skolan.

– Vi vet hur mycket skolgången betyder för barn och ungas välmående. Därför lägger vi till några dagar i båda ändarna av jullovet, men planerar ingen långsiktig nedstängning, säger Frederiksen.

Sedan tidigare är det krav på att bära munskydd i kollektivtrafiken och i butiker samt krav på att uppvisa ett covidpass vid vissa evenemang.

Den arbetande delen av befolkningen uppmanas dessutom att arbeta hemifrån i högre utsträckning.

Krispaket ska förhandlas

– Det här kommer att påverka många och regeringen bistår med stödpaket, säger handelsminister Simon Kollerup (S).

Han pekar ut nattklubbar, barer och restauranger som några av de som ropar på hjälp.

På torsdag ska partierna i Folketinget förhandla om nya stödpaket.

6 629 personer bekräftades smittade under onsdagen, den högsta siffran under ett enskilt dygn i Danmark under hela pandemin.

577 fall av omikronvarianten av covid-19 har konstaterats till och med tisdagen i Danmark.