Byrådet slår larm om risken för trippelsmitta

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-13

OSLO. Coronasmittan i Norge är uppe på rekordnivåer.

Men det är inte det som bekymrar hälsobyrådet Robert Steen mest.

– Det är flera saker som staplar sig på varandra, säger han.

2 126. Så många nya bekräftade fall av covid-19 rapporterades in i Norge i tisdags den 9 november. Det är fler än någonsin tidigare under pandemin. I Sverige var motsvarande siffra 1 325.

Men för att bli heltäckande måste jämförelsen dras ut längre än så. Den svenska toppnoteringen är från dagen före julafton förra året. Då konstaterades att 11 376 personer smittats under ett dygn. Sedan den tredje vågen klingade av i våras har spridningen legat på förhållandevis låga nivåer.

Hälsobyrådet Robert Steen.

Tickar uppåt

De norska kurvorna ser helt annorlunda ut. Med hårda restriktioner har landet lyckats pressa tillbaka coronan. Men för några veckor sedan började siffrorna ticka uppåt i snabb takt.

– Vi har höga smittotal. Men det är framförallt de mellan 0 och 19 år som smittas. De blir oftast inte allvarligt sjuka, sa Raymond Johansen, ledare för Oslos byråd till tidningen VG i veckan.

Robert Steen utesluter inte att mer ingripande åtgärder kan krävas för att få stopp på coronavågen.

Detta återspeglas i att antalet personer som vårdas på sjukhus med covid-19 är relativt lågt. På fredagen var 190 coronapatienter inlagda i Norge.

Oro för smittococktail

Robert Steen är byråd med ansvar för hälso- och äldrefrågor. I en intervju med Aftonbladet betonar även han att det framförallt är yngre och ovaccinerade som driver smittspridningen.

– Jag är inte så bekymrad över coronasmittan i sig. Men den kommer samtidigt som att RS-viruset sprider sig bland de yngsta i Oslo. Dessutom kan influensasäsongen stå för dörren.

Dessa tre bildar en smittococktail som kan få allvarliga konsekvenser.

– Tillsammans kan de här faktorerna lägga en hård press på sjukvården. Det kan bli bekymmersamt.

Testar 100 000 skolelever

För att försöka bromsa spridningen av coronaviruset planerar byrådet i Oslo att införa masstestning av alla stadens skolelever. Det ör ett enormt projekt, som genomfördes för första gången i höstas.

– Vi vill sätta in åtgärder som är vi vet fungerar och som påverkar människors liv i så liten utsträckning som möjligt.

För att försöka bromsa spridningen av coronaviruset planerar byrådet i Oslo att införa masstestning av alla stadens skolelever.

– Att masstesta skolelever är ett effektivt verktyg för att bryta smittovägarna. Det gör att vi kan upptäcka nya fall snabbare så att de kan isolera sig och inte sprida sjukdomen vidare.

Alla elever ska testas två gånger i veckan, oavsett om de har symtom eller ej.

– Det är ungefär 100 000 barn och unga som testas. Det tar ungefär femton minuter, och på de flesta ställen genomförs provtagningen hemma innan eleverna kommer till skolan.

Robert Steen utesluter inte att mer ingripande åtgärder kan krävas för att få stopp på coronavågen.

– Vi följer utvecklingen timme för timme. Får vi en situation med hård belastning på sjukvården får vi utvärdera om fler restriktioner bör införas.