Sverige ska öka beredskapen för ny covidvåg

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-04-13

Socialminister Lena Hallengren ger FHM i uppdrag att ta fram en beredskapsplan för en ny våg i pandemin. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att snabbt ta fram en beredskapsplan för om covidsmittan ökar igen i Sverige.

Det väntas regeringen ta beslut om i dag.

– Så att vi har en beredskap för kommande smittspridning. Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Den 1 april avskaffades pandemilagen och med den de sista restriktionerna.

Folkhälsomyndigheten ska nu i samråd med berörda myndigheter senast den 29 april ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av ökad smittspridning och vid vilka situationer och i vilken ordning de ska införas.

Inte över

Exakt vilka råd och rekommendationer det kan bli är svårt att gå in på, enligt Hallengren.

– De behöver helt enkelt beskriva i vilka lägen och situationer som vi kan behöva ge olika råd och eventuella restriktioner.

– Även om pandemin inte är över, så skulle vi inte ha avvecklat pandemilagen och alla restriktioner om vi trodde att vi snart skulle införa dem igen. Däremot vet vi ju inte hur omvärlden utvecklas, så de behöver bedöma vilka situationer vi kan behöva ta höjd för, säger Hallengren.

Ingen pandemilag

TT: Vad betyder det att pandemilagen är avskaffad om vi skulle få en allvarlig våg igen?

– Det betyder att vi inte kan reglera på det sätt som pandemilagen gav oss möjlighet, den skiljer ju ut olika verksamheter och att vi inte behandlar alla offentliga verksamheter på samma sätt. Den precisionen och det mandatet att bemyndiga myndigheterna att vidta inskränkningar för företag och privatpersoner har vi inte.

TT: Men finns inte risken att samma problem uppstår igen, vilket var skälet till att pandemilagen infördes?

– Jo, i så fall gör det det, men vi ser inte det som det mest troliga. Nu har vi kunskap om pandemin, vi vet alla hur vi ska bete oss och vi kan mycket mer om viruset, så det handlar mer om att råd och rekommendationer kommer in i rätt läge, säger Lena Hallengren.

Regeringen slår fast att råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder ska vara proportionerliga och inte gå utöver vad som är absolut nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Grundläggande fri- och rättigheter, såsom mötes-, demonstrations- och religionsfriheten ska värnas.