Politik

Ebba Busch: Det här sa jag

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

I går undrade Ebba Busch (KD) varför polisen inte sköt skarpt under påskupploppen.

I dag säger Busch att hennes ord har vantolkats.

Att hon inte sagt att polisen borde skjutit mer mot folkmassorna.

Att det inte är upp till henne att bedöma hur mycket våld polisen ska utöva.

– Jag har inte önskat att se fler skadade. Jag har inte sagt åt polisen hur de ska sköta sitt jobb, säger hon.

KD-ledaren sa i Ekots lördagsintervju som publicerades igår att de som kastade sten under påskhelgen gjorde det för att döda polis, räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal.

Hon ifrågasatte polismyndighetens strategiska beslut kring upploppen och ställde sig frågande till varför polisen inte agerade kraftfullare.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? sa hon i Ekots lördagsintervju.

– Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt, sa Ebba Busch.

Hon fick frågan om hon tycker det varit ett bra resultat om polisen hade skadat fler människor.

– Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning, sa Ebba Busch då.

På lördagen kommenterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sina egna uttalanden om att polisen borde agerat annorlunda och våldsammare under påskkravallerna.

”Har inte önskat att någon ska skadas”

Men i dag säger Ebba Busch till Aftonbladet att hon inte tycker att fler borde ha skadats, och att det inte är upp till henne att bedöma om och när polisen ska skjuta skarpt.

– Jag har inte önskat att någon ytterligare ska bli skadad av helgens upplopp. Jag ville visa på skevheten i att vi har över hundra skadade poliser medan våldsverkarna i flera fall var dem som vann, säger Ebba Busch.

– Jag ställde frågan vad det var som gjorde att man inte kunde skjuta skarpt, trots att flera poliser ansåg att det hade varit motiverat, men det fanns risk att träffa andra. Vilka medel hade då behövts för att upprätthålla lag och ordning. För det gick ju uppenbarligen inte. Vi tror att man hade behövt vattenkanoner och gummikulor, säger Ebba Busch.

Motdemonstranter kastar sten mot polisen i Sveaparken i Örebro.

”Har inte lagt mig i polisens arbete”

Ebba Busch menar att hon nu blir medvetet feltolkad. I lördagsintervjun sa hon att polisen måste kunna ”gå in och eskalera till den yttersta nivån” i ett läge där någon vill skada Sverige och den svenska polisen.

I dag säger Ebba Busch att det hon sa igår inte handlade om att lägga sig i eller styra polisens arbete. Utan att det handlade om att polisen behöver ha den politiska uppbackningen som krävs för att kunna använda ”alla till buds stående medel för att kunna upprätthålla lag och ordning”.

– Jag har inte lagt mig i polisens arbete. Jag känner ett stort förtroende för polisen. Jag är stolt över svensk polis och det förtroendet har stärkts över påskhelgen. Men jag har ställt mig frågan vad är det som gjorde att polisen i exempelvis Skäggetorp inte kunde gå tillbaka in, säger Ebba Busch.

– Vad händer nästa gång? Vad tror man händer vid en våldtäkt eller ett mord där våldsverkarna nu vet att de kunde tvinga polisen på reträtt, säger Ebba Busch.

Ebba Busch möter media utanför TV4-huset.

”Har inte sagt att man ska skjuta mot folkmassan”

Ebba Busch sa igår att det är svensk lag som gäller i alla svenska bostadsområden och att de som med våldsmonopol ska upprätthålla ordningen där är svensk polis och ingen annan.

Därför ansåg Busch att frågan som borde ställas till den svenska polisledningen och de regionala polisledningarna är ”varför man inte sköt skarpt”.

Men polisen sköt skarpt under upploppen. Tre personer skadades i Norrköping efter att de träffats av skarpa kulor från polisens vapen.

Var det inte nog menar du?

– Man sköt varningsskott, men återigen nu måste man sluta med den här ovärdiga vantolkningen. Jag har inte önskat att se fler skadade, jag har inte sagt åt polisen hur man ska sköta sitt jobb.

– Jag har sagt att man måste ställa frågan kring varför man inte kunnat upprätthålla lag och ordning. En av de frågorna är då, vad gjorde att man inte kunde skjuta skarp? Vilka andra medel hade man då behövt?, säger Ebba Bush i dag.

Men man sköt ju skarpt?

– Ja man sköt varningsskott till exempel. Men det var på ett ställe, det här var i många olika städer och det blev olika ageranden på olika ställen, säger hon.

Men även varningsskott är skarpa, tycker du att polisen borde ha skjutit mer än man gjorde?

– Helt korrekt (att varningsskott är skarpa, reds anm), och det är därför det är så märkligt att få det här till en diskussion om att jag skulle ha sagt åt svensk polis att de ska skjuta skarpt rakt in i folkmassan, det har jag inte gjort.

– Jag har ställt frågan kring vad som gjorde att man avstod skott i flera lägen där man egentligen ansåg att det var befogat. Därför att det fanns risker att träffa andra, vilka andra medel hade man då behövt. Återigen vattenkanoner, gummikulor. Eller hade man kunnat sätta stopp för upploppen mycket tidigare, säger Ebba Busch.

Så du tycker inte att polisen borde ha utövat mer våld än de gjorde?

– Nej, jag kan inte komma med den bedömningen. Den bedömningen måste den enskilda polismannen göra på plats. Men jag är starkt kritisk till att politiken inte har gett polisen den uppbackning som behövs för att man ska kunna återta den mark som man tvingades retirera ifrån. 

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Ebba Busch