Fyra svenskar döda i lavin i Österrike

Uppdaterad 2022-02-06 | Publicerad 2022-02-04

Fyra svenska män och en lokal guide dog i en lavin i Österrike på fredagen.

De åkte offpist när de begravdes i snömassorna.

En femte svensk överlevde och kunde slå larm med sin telefon.

Olyckan inträffade i Spiss i Tyrolen i österrikiska Alperna, nära gränsen mot Schweiz. De fem svenskarna, alla i 45-årsåldern, åkte offpist nerför berget Malfragkopf tillsammans med en lokal guide.

När de gav sig iväg vid 12.45 på fredagen åkte guiden först och uppmanade turisterna att hålla 30 meters avstånd mellan sig, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kort efter att sällskapet börjat nerfarten gick lavinen bakom dem. Den var enligt polisen mellan 350 och 400 meter bred.

Slog larm med mobilen

Guiden och fyra av svenskarna drogs med i ungefär 350 meter och begravdes helt under snön. Den femte svensken drogs med i 250 meter och blev bara delvis begravd. Med hjälp av mobiltelefonen slog han larm till en kollega i Sverige, enligt polisen.

Tv-bolaget ORF uppger att det skedde via en chattgrupp i programmet Whatsapp. Kollegan i Sverige kontaktade en annan svensk som befann sig i närbelägna skidorten Landeck. Den personen larmade i sin tur polisen. Då var klockan ungefär 13.04.

Räddningsmanskapet visste inte exakt var olyckan hade skett och började söka av bergsidorna på båda sidor av gränsen med helikoptrar.

Såg ballong från luften

Efter ytterligare 18 minuter lokaliserades lavinen från en av räddningshelikoptrarna. Besättningen såg också hur en ballong från en lavinryggsäck stack upp ur snön, uppger polisen.

Räddningsmanskap från både Schweiz och Österrike dirigerades till olycksplatsen och kunde snabbt gräva fram de döda svenskarna och guiden ur snön.

Den överlevande svensken fördes till ett sjukhus på den schweiziska sidan med helikopter.

– Tillståndet är ganska bra, men personen har antagligen brutit ett revben, säger Georg Plattner, inspektör vid polisen i Landeck, till DN.

Mer än 50 laviner

Tyrolen har fått mycket snö i veckan och lavinen var en av mellan 50 och 60 i regionen de två senaste dagarna.

– På torsdagen öppnades det upp och det sprängdes laviner hela tiden. Både med helikopter och vid fasta anläggningar, säger svenske snowboardåkaren Anders Bengs som är på plats.

Han har åkt offpist i många år och känner till området väl. Han kom dit i söndags när det snöade kraftigt. Det fortsatte att snöa och blåsa i tre dygn. Sedan blev det sol och varmt.

– Det var stängt för storm i måndags, tisdags och onsdags. Sedan har det blåst ganska kraftigt. Det kan ha samlats enorma drivor. I dag har det varit strålande sol. Det är inte bra. Dels har du vinden som skapat hängdrivor och sedan värme på gör att det blir lavinigt, säger Anders Bengs.

UD bekräftar

Polisen i Landeck uppger för Aftonbladet att samtliga omkomna svenskar är män och att deras anhöriga har underrättats.

Även Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna.

– Vi bekräftar att det är fyra svenska män som har avlidit. Svenska ambassaden i Wien står i kontakt med lokala myndigheter, säger Tekla Kristiansson, pressjour på UD.

En av männen är hemmahörande i Götaland och tre män är hemmahörande i Svealand. Även den lokala guiden dog i olyckan.

Sedan pandemin bröt ut har skidturisterna varit få i Tyrolen, men enligt Anders Bengs är det fullt på hotellen i området nu.

– Det är massor med svenskar här, danskar och alla möjliga. Det är full beläggning. Alla tar igen två års lockdown, säger han.

Tyrolen har fått mycket snö de senaste dagarna och lavinen var en av 60 rapporterade i regionen de två senaste dagarna.