Alpina insatsledaren om dödsolyckan: ”Blev en kedjereaktion”

Uppdaterad 2022-02-09 | Publicerad 2022-02-08

LANDECK. De senaste dagarna har det gått över 100 laviner i de österrikiska alperna och ett tiotal personer har dött.

Andreas Falkeis är alpin insatsledare för polisen och var med på räddningsuppdraget där fyra svenskar och en lokal guide dog.

– Det var flera laviner som utlöstes i en kedjereaktion, i bergen finns ingen 100-procentig säkerhet, säger han till Aftonbladet.

Fredagen den 4 februari dog fyra svenska skidåkare och en guide i en lavin när de var ute på tur i österrikiska Tyrolen. Olyckan inträffade vid den lilla bergsbyn Spiss, på gränsen mot Schweiz. En femte svensk överlevde olyckan och kunde efter cirka 15 minuter gräva loss sig så att han kunde andas och med en hand fri larma 112.

Andreas Falkeis är alpin insatsledare för polisregion Landeck, ditt bland annat Spiss tillhör, och det var han som tog emot larmet.

– Vi fick larmet eftersom den överlevande inte hörde några helikoptrar eller räddningspersonal och därför hörde av sig till en kollega i Sverige via en Whatsapp-grupp, som i sin tur hört av sig till en vän till gruppen som stannat kvar i Landeck på grund av en lättare skada och då slog larm, säger han.

Andreas Falkeis har arbetat som bergspolis i över 30 år.

”Flera laviner utlöstes”

En stor sökinsats drogs igång för att lokalisera lavinen och de drabbade personerna. Schweizisk räddningspersonal var snabbt på plats med flera helikoptrar. Cirka fem minuter efter att han hade fått larmet var Andreas Falkeis och hans österrikiska kollegor på plats, tillsammans med en lavinhund.

– Vi landade och den schweiziska och österrikiska räddningspersonalen hade redan grävt fram tre personer ur snömassorna. Tyvärr var de redan konstaterat döda. Vid min ankomst försökte räddningsläkarna återuppliva en person, och ytterligare en person höll precis på att grävas fram ur snömassorna, säger Andreas Falkeis.

De senaste dagarna har det gått över 100 laviner i de österrikiska alperna och ett tiotal personer har dött.

Även ett vanligt år är distriktet Landeck i Tyrolen ett av de allra mest lavindrabbade områdena i Österrike, men aldrig tidigare har så här många laviner gått på en så kort tid. Lavinen som drog med sig svenskarna var enligt Andreas Falkeis särskilt kraftfull.

– Detta var en mycket stor lavin. Det var inte bara en lavin, utan ett område där flera laviner utlöstes. Gruppen blev antagligen meddragen av huvudlavinen. Enligt vittnet, den skadade personen, blev allt stilla och sedan kom ytterligare en stor lavin som hade utlösts av den första, som en kedjereaktion. Denna lavin vällde då förmodligen in över de redan drabbade personerna och begravde dem ännu djupare, säger han.

Var noga med säkerheten

Efter dödsolyckan på fredagen höjdes varningsnivån för laviner från en trea på en femgradig skala till fyra. Risken för laviner ligger kvar på samma nivå efter helgen, extrema mängder snö har fallit över bergen, och vädret gör att snömassorna rör sig lättare.

1999 dog 31 personer i en stor lavin i området.

Svenskarna som dog i olyckan var vana skidåkare och pappan till två av de som dog har tidigare sagt till Aftonbladet att de åkt nästan varje år i Österrike och alltid varit noga med säkerheten. Guiden som svenskarna åkte med var erfaren och hade planerat skidturen noga.

– Den här åkningen var på relativt flack mark så det var mycket otur inblandad i att lavinen utlöstes. I bergen finns det ingen 100-procentig säkerhet, det finns alltid en risk som man aldrig kan utesluta, säger den alpina insatsledaren Andreas Falkeis.

Flera laviner utlöstes samtidigt när svenskarna dog.

Falkeis har arbetat som bergspolis i över 30 år och var bland annat på plats i Galtür 1999, cirka en mil ifrån Spiss, där 31 personer dog i en jättelavin som begravde delar av byn. Trots alla år i yrket vänjer han sig aldrig vid dödsolyckorna.

– När man hör dessa nyheter, fem döda, är det ingen bra känsla. Det är också så inom de alpina, vi känner varje bergsguide. Man måste vara beredd på att varje olycka kan drabba någon som du känner, säger han.

”Hoppas att man stannar i pistade backar”

Att åka skidor utanför pistade backar har blivit allt mer populärt i Tyrolen enligt Andreas Falkeis.

Särskilt för lokalbefolkningen som inte kunnat göra så mycket annat under den hårda lockdownen i Österrike under coronapandemin.

– Om det blir fint väder de kommande dagarna kan man frukta att skidåkare åker utanför pisterna och som då kan utlösa laviner. Jag hoppas att man stannar i de pistade backarna.

ANNONS