Facebook dök – då flockades läsarna till Aftonbladets chatt

Uppdaterad 2021-10-06 | Publicerad 2021-10-05

Facebook och Instagram låg nere i timmar.

Då valde mängder av människor att dela bilder och bryderier i Aftonbladets specialchatt.

– Jag blev helt mållös när jag såg hur stort intresset var, säger reportern Nora Fernstedt.

Frida i Linköping blev nostalgisk och ville ha tillbaka Aftonbladets chattrum. Glenn skickade en hälsning från Finland i form av ett foto på en katt som lurpassade på en skål med nachos. Simon medgav att han tillbringat mer tid på sajten än vad han brukar lägga på Facebook.

När den amerikanska jätten kollapsade på måndagskvällen så drog Aftonbladets nyhetsdesk snabbt igång en chatt för att fylla ut tomrummet. Gensvaret blev enormt.

– Våra läsare är väldigt fyndiga och påhittiga. Folk hittade på hashtaggen #kanelbullechatten eftersom många delade bilder på bullar. Någon uppfann verbet ”Aftonbooka” och skrev att vi borde ha en sådan här chatt varje kväll, säger reportern Nora Fernstedt.

Läsarna ”Aftonbookade” när Facebook låg nere.

Husdjur och tårtrecept

Artiklarna där chatten låg hade omkring 1,5 miljoner sidvisningar. Läsarna skickade in nästan 11 000 kommentarer, och knappt 2 000 av dem publicerades.

– Intresset var överväldigande, säger Nora Fernstedt.

– Inläggen handlade verkligen om allt möjligt. Vi fick in allt från husdjursbilder till rulltårterecept och kärleksbekymmer.

Miljontals vände sig till Aftonbladets chatt.

”Viktigt med direktkontakt”

Hanna Olsson är biträdande redaktionschef på Aftonbladet. Hon ser det stora engagemanget som ett bevis på att läsarna efterfrågar interaktion och dialog.

– Vi var många som var lite vilsna på internet i går och därför var det så kul att öppna en klassisk Aftonbladet-chatt för alla som ville prata av sig.

– Det är viktigt för oss att ha den här direktkontakten med läsarna, det har vi märkt inte minst i vår pågående liverapportering om coronapandemin och i Supernytt, den kontakten gör oss bättre. Och dessutom är det roligt också. 

Följ ämnen i artikeln