Hösten är här med besked – snöinslag i norr

TT

Publicerad 2021-10-01

Helgvädret domineras av moln, regn och blåst. Arkivbild.

Lövverken skiftar i gult och ett lågtryck över Atlanten för med sig moln, regn och blåst.

Helgvädret talar klarspråk: Höstens intåg är ett faktum.

Det väntas bli en molnig, blöt och blåsig helg på många håll i landet under helgen. Och det höstbetonade vädret håller i sig till nästa vecka.

Ruskvädret inleder sin irrfärd i väst under fredagen.

– I dag väntas det komma större regnmängder, framför allt längs västkusten. Även i västligaste Svealand kan det komma större mängder, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Sällsynta solglimtar

De västra delarna av Götaland och Svealand får störst regnmängder totalt under helgen, tillägger Karlsson.

Räddningstjänsten i Storgöteborg meddelar att man fått in många larm om översvämningar i källare och att det är stor risk för fler larmsamtal av liknande art under helgen.

Milda temperaturer väntas. Utrymmet för sol är sparsamt. Men på sina håll överraskar den med korta besök.

– Vi ser att Gotland har goda förutsättningar. De har en solig fredag. Det ser ut att kunna komma lite solglimtar även över ostligaste Svealand och delar av ostligaste Götaland.

Snö?

Framåt lördagen lördagen lämnas lite plats åt solen även i delar av ostligaste Svealand. Söndagen blir i allmänhet molnig.

Även i norr ligger moln- och regnområden tätt. Bara i de allra nordligaste fjällen finns en lucka för sol. På fjälltopparna gör vintern sig påmind.

– Vi ser att det tidvis är snöinslag i samband med regnområden på högfjällen. Där kan det falla lite snö i helgen, säger Linus Karlsson.