Duo får Nobelpriset i medicin

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-04

Nobelpriset i medicin/fysiologi delades ut i dag. Priset gick till forskning om receptorer för temperaturer och beröring.

Forskarna heter David Julius och Ardem Patapoutian.

David Julius är amerikan och aktiv vid University of California. Ardem Patapoutian är född i Beirut, Libanon, men har varit aktiv i Scripps Research i La Jolla, Kalifornien.

– Årets Nobelpris handlar om våra sinnen, våra sinnen tillåter oss att uppfatta och tolka världen omkring oss, säger Patrik Ernfors, medlem i Nobelkommittén.

Nobelpriset som delas ut i år i medicin och fysiologi handlar om människans förmåga att uppleva temperaturer och beröring. Sinnet som har med det att göra kallas somatosensorik.

– Tänk att du går barfota på ett fält under en sommarmorgon, du kan känna solens värme, morgondaggen, brisen och gräsen. Detta är känslor som är beroende av somatosensorik, säger Patrik Angfors.

– Det är information som flödar mellan vår hud och våra inre organ, det är kontakten mellan vår externa och interna värld, säger Patrik Ernfors.

Nobelkommitténs ordförande Thomas Perlmann tillkännager årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi.

Konverterar signaler

Det årets Nobelpristagare upptäckt är att det finns receptorer i våra nerver, som upptäcker och konverterar temperatur och beröring till biologiska signaler.

– Chilipeppar var en viktig del i årets Nobelprisvinnande upptäckt. När vi äter stark mat med chili känner vi att det bränner, ibland på ett smärtfullt sätt, på ett sätt som kan få oss att svettas, säger Patrik Ernfors.

Forskarna använde det aktiva ämnet i chili för att trigga reaktioner i receptorerna. Efter lång tid upptäcktes ett protein som fungerar som en temperaturkänslig kanal för dessa signaler. Det aktiverades vid olika temperaturer.

Nobelprisen 2021

  • Medicin: Professorerna David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Bägge forskarna är verksamma i Kalifornien, USA. Läs mer här.
  • Fysik: Tre pristagare får dela på fysikpriset för sin klimatforskning: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Forskarna har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. Läs mer här.
  • Kemi: Årets Nobelpristagare i kemi tillkännages onsdag 6 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.
  • Litteratur: Årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages torsdag 7 oktober kl 13.00 av Svenska Akademien.
  • Fredspriset: Mottagaren/mottagarna av Nobels fredspris tillkännages fredag 8 oktober kl 11.00 av norska Nobelkommittén.
  • Ekonomi: Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages måndag 11 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.