Två kvinnor döda efter skolattacken i Malmö

Uppdaterad 2022-03-22 | Publicerad 2022-03-21

Två kvinnor i 50-årsåldern som jobbade på gymnasieskolan Malmö Latin har dött efter skolattacken.

En 18-årig elev är gripen misstänkt för att ha mördat dem med yxa och kniv och han ska själv ha ringt 112 efter attacken.

– Jag sitter på tredje våningen och jag har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer, ska han ha sagt enligt Aftonbladets uppgifter.

Klockan var 17.12 när polisen fick larmet om pågående dödligt våld på skolan Malmö Latin.

En 18-årig man, elev på skolan, misstänks då ha gått till attack med yxa och kniv inne på skolan, där ett 50-tal personer befann sig.

Många rusade ut i panik medan andra tog skydd i klassrum.

Två lärare i 50-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus.

Deras liv gick inte att rädda.

Sent på kvällen meddelade polisen att de två kvinnorna har dött. Anhöriga är underrättade.

– Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande.

Många elever befann sig på skolan när den 18-årige mannen gick till attack. Många rusade ut medan andra tog skydd i klassrummen.

Spärrat av bostad

Enligt Aftonbladets uppgifter var det 18-åringen själv som ringde 112.

– Jag sitter på tredje våningen och jag har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer, ska han ha sagt enligt Aftonbladets uppgifter.

Gripandet ska ha varit odramatiskt och han ska ha erkänt gärningen.

– Det finns vittnesmål från lärare på skolan som säger att han betett sig väldigt konstigt hela vintern och att man varit rädd att något ska hända, säger en källa.

Samtidigt har polisen spärrat av en bostad på en mindre ort i Skåne. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det den misstänkte gärningsmannens bostad. Polisen har inte kommenterat insatsen vid bostaden.

En stor polisinsats var snabbt på plats och skolan söktes igenom av polisens insatsstyrka med dragna vapen.

”Stort arbete väntar”

Motivet till attacken är fortfarande oklart.

Polisen utgår från att mannen agerat ensam.

– Nu väntar ett stort arbete för att kunna förstå vad som hänt och det bakomliggande motivet till denna fruktansvärda händelse, säger Åsa Nilsson, chef för lokalpolisområde Malmö norr, i ett pressmeddelande.

Under tisdagen håller skolan stängt.